Технически университет – Варна представи напредъка си по проекта DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation) в международната конференция „Smart Vision Port Safety and Security“, проведена в един от най-модерните центрове за морско обучение в Нидерландия – STC Group. Конференцията e в пряка зависимост с други проекти, които ТУ – Варна развива, като Iliad. Основната тема на форума беше: „Иновации и високи технологии в морската индустрия и образование  - Smart Vision“.

В събитието, коeто се състоя в трейнинг центъра на STC в Ротердам на 1-3 юни 2022 г. к.д.п. Андрей Станев, експерт по морски технологии в университета демонстрира обучение с използването на модерна виртуална реалност с OCULUS шлем с висока резолюция на изображението и аватар на реален преподавател, който в 360 градусова среда на реален мостик обучава морските специалисти интерактивно. Методът позволява обучението на студентите в морските специалности да става максимално близко до реалните условия и обучаемия да може да използва този метод и на борда на кораба.

Работата по проекта и постигнатите резултати бяха оценени високо от международните морски експерти. Интерес беше проявен и от чужди пристанищни власти за обучение на кадри по този иновативен метод. На форума ТУ – Варна за пореден път демонстрира високите възможности на своите специалисти и направи сериозна заявка за постигане на още по-високи резултати в работата си по проекта DERIN и изграждане на успешни партньорства с по-широк формат от морски университети при следващите фази на проекта.

По проекта DERIN Технически университет – Варна и експерите от морските специалности работят в тясно сътрудничество със специалистите от STC, Ceronav, Латвия, Romanian Maritime Training Centre – CERONAV, Faculty of Transport and Traffic Sciences – Croatia, STC Group – Netherlands, Latvian Maritime Academy – Latvia и Estonian Nautical School – Estonia.