Партньорска среща между проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на Технически университет - Варна и Юрий Шибанов, съветник на губернатора на Одеска областна държавна администрация се състоя на 1 юни 2022 г. На нея бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между ТУ – Варна и Одески национален политехнически университет, Украйна и се поставиха началото на разговорите за предстоящото стартиране на съвместни бакалавърски програми с двойни дипломи, обучение на студенти по магистърски програми, както и съвместна научна дейност.

Юрий Шибанов подчерта интереса от страна на украинските младежи към обучение в морската столица на България. Изборът на ТУ – Варна, като партньор в развитието на тази идея не е случаен – партньорите от Одеса са запознати с успехите на университета и неговия авторитет като европейски образователен, научен и иновационен център. От своя страна ректорът на ТУ – Варна – проф. д-р Вълчев изрази желанието и готовността на академичния състав да извършва съвместна образователна и научна дейност.

На срещата в ТУ – Варна присъства и доц. д-р инж. Мария Маринова - зам. ректор по учебната дейност, която запозна госта с възможностите за обучение, модерните лаборатории и перспективите за реализация на студентите. Обсъдени бяха особеностите на процедурите по откриването на такъв тип образователни програми в законодателството на Р България и Украйна, с които трябва да се съобразят и се договори план за довеждане на проекта до успешен край.