ТУ – Варна и Морският квалификационен център показаха на практика, как подписаните меморандуми не са само документи, а път за повишване на обучението на гимназиално ниво за постигане на плавен преход към висшето морско образование, наситено с високо ниво на технологии и симулации. Уникалният подход на ТУ – Варна към партньорите  в индустрията доведе и до новоподписания документ за взаимопомощ на Морски квалификационен център (МКЦ) към Технически университет – Варна с Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе. Това партньорство е в резултат на работата на екипа от квалифицирани експерти в МКЦ и високото ниво на професионализъм и уникалните възможности на симулаторите и техниката, с които разполага университета, както и на висококвалифицираните специалисти от гимназията в Русе. Ориентацията за взаимопомощ с гимназиите с морско и речно корабоплаване е част от стратегията за развитие и партньорства на ТУ – Варна.

За първи път държавен изпит по речна специалност се проведе на тренажорите в ТУ - Варна на 30 и 31 май 2022 г. и се осъществи в дистанционен режим, което е уникално и демонстрира високото ниво на морските специалности в ТУ – Варна. За първи път беше дадена и възможност на обучаващите се в речни специалности да ползват симулаторите при подготовката си. Цялото обучението и изпита започнаха след детайлно направена проверка по чек лист, предоставен от  Дирекция "Речен надзор - Русе" на симулаторите и установеното пълно съответствие. Технически университет – Варна показа, че освен в морското обучение има големи възможности за обучение и в речното корабоплаване.

Едно от най-големите постижения, с които може да се похвали ТУ – Варна е ексклузивния договор за обучение на речни кадри с издаване на Нидерландски сертификати. От тази възможност могат да се възползват не само ученици и студенти на ТУ – Варна, но и вече завършили кадри с желание за надграждащо обучение.