В Стопанска камара – Варна се проведе работна среща на 29 април 2022 г. с представители на бизнеса от Варна и областта. Доц. д-р Г. Антонов, зам.-декан на Машинно-технологичният факултет и доц. д-р Т. Аврамова, ръководител на катедра „Технология на машиностроенето и металорежещи машини" представиха пред ръководството на камарата информация относно актуалността, капацитета и възможностите за реализация на машинните инженери от специалностите „Машиностроителна техника и технологии“(МТТ) и „Компютъризирани технологии в машиностроенето“(КТМ). Доц. д-р Антонов изтъкна причините за  инициирането на подобна среща, а именно популяризиране на посочените специалности от направление „Машинно инженерство“ с цел по-добра видимост и разпознаваемост сред кандидатстудентската общност.

Двете специалности са базови в обучението на машинните инженери и лежат в основата на създаването на ТУ-Варна, който тази година ще отбележи 60-годишния си юбилей. Доц. Антонов наблегна на трудностите при осъществяване на кандидатстудентския прием, както и на проблемите в качеството на обучение на студентите и реализацията на завършилите машинни инженери.

На срещата доц. Аврамова посочи необходимостта от подкрепа за съвместно сътрудничество с фирмите, сдруженията и браншовите организации с цел запазване значението на машинното инженерство като изключително важно и приоритетно направление в индустриалния живот на града и областта. Тя отправи предложение към членовете на Стопанска камара – Варна  за съдействие относно организирането на специализиращите практики в съответните фирми, както и за възможността на фирмите да сключват предварителни договори с кандидат-студентите според Наредбата на МОН за условията и реда при осигуряване на заплащането на разходите за обучение на студенти със сключени договори с работодател, където двете специалности МТТ и КТМ са включени.