Изнесено обучение на студенти, 3 курс от специалностите „Машиностроителна техника и технологии“ и „Компютъризирани технологии в машиностроенето“ се проведе в двете машиностроителни варненски фирми на 13 април 2022 г.

Водени от доц. д-р Сергей Киров, студентите се запознаха с реалните производствени условия и съвременното оборудване и технологични процеси, използвани в производствения процес. В двете фирми се използват базови металообработващи технологии, които са предмет на обучението на студентите. По-конкретно, представители на фирмите, някои от които завършили същите специалности в ТУ-Варна, представиха и разясниха на студентите следните производствени звена и групи технологии:

- заготвително звено за разкрой и подготовка на листов материал, включително и операции по дълбоко изтегляне с хидравлични преси с ЦПУ.

- съвременни процеси, използващи лазерни разделителни и заваръчни технологии, както и МИГ-МАГ , ВИГ и методи за подфлюсово наваряване.

- Подготовителни технологии за нанасяне на емаилови защитни покрития върху водосъдържателя в ЕЛДОМ ИНВЕСТ, или върху възстановени елементи във фирма РЕТЕХ ЕООД.

- Звена за проектиране и изработване на инструментална екипировка.

- монтажни поточни линии за асемблиране на детайли и възли до завършения продукт.

Бяха проведени и кратки срещи с членове на ръководствата на фирмите, които също са възпитаници на ТУ-Варна. Студентите бяха запознати с възможностите и перспективите за реализацията им като бъдещи машинни инженери.