В Технически университет – Варна официално бе даден старт на регионалния кръг на поредното 11-то национално състезание за ученици по приложна електроника на 30 март 2022 г. Форумът, който се организира от Министерство на образованието и науката, с партньорството на търговска верига „Елимекс” събра 12 състезателни отбори с ученици и техните преподаватели от градовете: Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Силистра, Русе, Добрич, Търговище, Попово, Горна Оряховица и Девня.

Събитието бе официално открито от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам. ректор по научната дейност в ТУ-Варна, който приветства участниците и изрази задоволството си от положителната енергия и съзидателния дух на младите и желанието им да постигат успехи. Призова ги никога да не спират да учат и да бъдат в крак с бързото развитие на технологиите и новите тенденции в електрониката.

От страна на организатора - Търговска верига за електронни компоненти, инструменти и  измервателна апаратура „ЕЛИМЕКС“ присъства инж. Иванова, която представи водещите отбори и запозна присъстващите с регламента на състезанието. Обявено беше и оценяващото жури в състав: инж. Иванова от „Елимекс“, доц. д-р инж. Тодорка Георгиева, катедра „Комуникационна техника и технологии“ при ТУ-Варна и инж. Диана Христова, старши експерт по професионално образование и обучение при РУО Варна.

В националното състезание „Мога и зная как” участват ученици от професионалните гимназии от цялата страна, разделени в две възрастови  групи: І група: ученици от ІХ – Х клас; ІІ група: ученици от ХІ – ХІІ клас.