Младежите от XII клас, специалност „Корабостроене“ на Професионална гимназия „Св. Димитър Солунски“, гр. Белослав направиха макет на кораб с помощта на преподавателя от Техническия университет – Варна в работилницата на училището. Реализацията бе по проект „Ученически практики 2“, дейности 1 и 2, целящи повишаване възможността за житейска реализация на учениците на пазара на труда.

За изработката на макета бе избран реален многоцелеви транспортен кораб, чиито размери са намалени в мащаб 1:100. Всички процеси се осъществиха под наставничеството на ас. д-р инж. Йордан Денев от ТУ-Варна, който съдейства на младежите да придобият практически умения за морския бизнес.  Ползотворни бяха неговите насоки за монтиране на готовите възли от носовата, товарната и кърмовата част на макета, заваряването им в различни пространствени положения, боядисване на всяка част с характерните за нея цветови гами.

ПГ „Св. Димитър Солунски“ – Белослав подготвя кадри по специалностите „Корабостроене“, „Корабни тръбни системи“, „Ремонт на кораби“ и „Подемно-транспортна техника с електрозадвижване“. Всички те са от списъка с професии и специалности, по които е налице недостиг на кадри на пазара на труда за 2022 г. Учениците имат възможност да продължат своето образование в специалности от своето направление в Техническия университет – Варна.