Техническият университет – Варна обновява и разширява своята ИТ инфраструктура като основен участник в договор BG05M2OP001-2.016-0028, „Модернизация на висшите училища“, финансиран чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020“ с обща стойност близо 2 000 000 лв.

Основната цел на проекта е повишаване на капацитета за високоскоростен обмен на данни, споделяне на информация и работа с облачни технологии. Това дава възможност за използване на съвременни софтуерни продукти и платформи за дигитално обучение, в рамките на широко споделена с партньорите облачна инфраструктура. Целта на създаване на дигиталната среда е продиктувана от тенденциите за дигитализация на учебния процес, засилване на неговата интерактивност и възможността за осъществяването му от всяко място по всяко време.

Планираното за закупуване комуникационно оборудване на стойност 230 000 лв. е в резултат на широко обсъждане с представители на ИТ бизнеса и специалисти от ТУ-Варна. Оборудването включва високонадеждни и високопроизводителни комутатори и маршрутизатори, както и модули за киберсигурност. Предвижда се обновяване на мрежовите трасета с нови оптични връзки, осигуряващи висока пропускателна способност. Непрекъснатото внедряване на нови ИТ технологии в ТУ-Варна осигурява високо качество на обучение на студентите и гарантира едно от лидерските места на университета в страната.