Софтуерният хъб на ТУ-Варна скоро ще отвори врати. Тази иновативна структура обединява и интегрира образователния, научноизследователския, научно-приложния и проектен потенциал на ТУ-Варна и ИТ сектора, като създава перфектни възможности за партньорство в изброените области.

В самостоятелна, реновирана и модерна триетажна сграда в кампуса на университета, вече започват да се настаняват партньорски фирми от ИТ индустрията във Варна. В сградата на хъба са създадени всички удобства за пълноценна и ефективна работа на ИТ бизнеса. Осигурени са възможности за обучение на бакалаври, магистри и докторанти, за съвместна работа по европейски и национални проекти и научноизследователска и развойна дейност. Гарантираното сътрудничеството между университета и бизнеса ще бъде важен фактор за изграждането на бъдещите ИТ инженерни кадри. Планирани са практически занятия и стажове на студентите в реална работна среда, а експертите от ИТ бизнеса ще могат директно да предават знания и опит, както и да наемат специалисти за конкретни дейности. Така ще се изгради  многофункционална среда за интегрирано обучение, научни и приложни активности на студентите и преминаването им във фирми на ИТ индустрията.

Ядрото на Софтуерният хъб - фирмите  от ИТ Клъстер - Варна, ще подпомагат развитието и предприемаческите умения на студентите и докторантите, така че най-предприемчивите от тях, да получат конкретна подкрепа при създаването на собствен ИТ бизнес.

Високият проектен капацитет на ТУ-Варна ще осигури възможности за активно партньорство с ИТ сектора и в проектната дейност. То намира израз в съвместното участие в спечелените от ТУ-Варна европейски и национални проекти. Към настоящия момент изпълняваните проекти са на стойност над 4 млн. лв., а очакваните до края на 2022 г. европейски проекти са с бюджет над 3 млн. евро.

Развитието на хъба несъмнено ще утвърди Технически университет – Варна като лидер в развитието на ИТ технологиите в региона и ще му отреди едно от водещите места в страната.