Технически университет – Варна подписа ново споразумение за сътрудничество с „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, насочено към развитие на дейности, свързани с учебния процес, научните изследвания, проектната дейност и др.

Партньорството между университета и атомната централа, което има дългогодишни традиции,  включва съвместни научни разработки в областта на енергетиката, организиране на посещения за студентите с обучителен и опознавателен характер на площадката на централата, както и възможност за кандидатстване в организираните от „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД стажове.

Като потвърждение за ефективността на установеното досега сътрудничество десетки възпитаници от специалност „Електроенергетика” на Технически университет – Варна избраха да градят кариера в атомната централа.

Технически университет – Варна продължава да обучава висококвалифицирани инженери в областта на електроенергетиката, топлоенергетиката и топлотехниката, които покриват високите изисквания към кадрите, необходими за производството на електроенергия от атомната електроцентрала на България. Едновременно с това университетът предоставя своя висок изследователски потенциал за научни и научно-приложни изследвания на АЕЦ „Козлодуй”, както го прави за множество електрически централи в Европа и Азия.