Представители на българския офис на световния лидер в ИТ услугите - DXC Technology проведоха работна среща с академичното ръководство на Технически университет – Варна на 21.02.2022 г.

Предстоящо сключване на договор за сътрудничество беше обсъдено от г-н Камен Добрев, директор Глобален център за услуги в DXC Technology, г-н Калин Лозев, ръководител в компанията и проф. д-р инж. Венцислав Вълчев. Ректорът на университета представи две от новите специалности – киберсигурност и изкуствен интелект и подчерта, че Технически университет – Варна е водещ в страната в обучението и иновативната дейност в компютърните науки. Обсъдени бяха възможностите гост-лектори да обучават студенти в сферата на индустриален софтуер и услуги, работа с големи масиви от данни и анализи, приложни услуги, сигурност, облачни платформи и работни приложения и мобилност.

Дискутирано беше и разработването на съвместни магистърски програми за професионална подготовка на кадри, с цел развитие и създаване на високо квалифицирани IT експерти и ангажирането им в различните сектори и нови проекти на компанията. Компанията предвижда удвояване на наетите няколкостотин служители във Варна и разчитат на университета като основен източник на инженерни кадри в Североизточна България. Гостите проявиха интерес и към реновираната сграда, в която се помещават софтуерните компании в кампуса на университета.

DXC Technology е американска корпорация, предлагаща цялостни ИТ решения. Компанията обслужва над 6 000 клиенти в повече от 70 страни и покрива широк спектър от индустрии. Глобално 134 000 служители работят за DXC Technology. Техните опит и експертиза позволяват на компанията да направлява уверено своите клиенти в дигиталното бъдеще.  В България, DXC Technology е представена с двете си подразделения Ди Екс Си България ЕООД (софтуерното звено на DXC) и Ентърпрайз Сървисис България ЕООД. Под логото на DXC в страната работят близо 4000 служители разпределени в два офиса – един в София и един във Варна.