Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев обсъди актуални теми с ръководството на Националното представителство на студентските съвети в РБългария на 11.02.2022 г. На срещата присъстваха членове на Студентски съвет при Технически университет – Варна с председател Розалия Кънева.

Бяха коментирани въпроси, свързани с позицията на Технически университет – Варна относно обединение на университетите. Ректорът отбеляза, че загубата на идентичност неминуемо ще доведе до спад на финансовите показатели на университета. Обсъди се и най-добрият вариант - консорциума, а именно модернизация на висшите училища, чрез обединяване на ресурси, със запазване на идентичност.

Според проф. Вълчев ротационния принцип за смяна на ректори през една година няма да бъде ефективен поради това, че са необходими поне две години, за да се видят и усетят реалните резултати от работата. Учебните програми биха могли да се уеднаквят и това се прави, но дистанцонно управление на базата от 220 декара е невъзможно. 

Дискутирана беше и темата за студентските общежития и стартиране на ремонта на блок 15-ти и  ситуацията с другите два блока 13-ти и 18-ти, като най-належащо е тяхното саниране и проверка за течове.

Обсъдени бяха и въпросите, свързани с Националната конференция в техническите науки, по които г-н Даниел Парушев увери, че предстои работата по съвместни проекти.

Председателят на Студентски съвет - Розалия Кънева сподели, че във връзка със 60-годишнината на университета се работи по организацията на множество събития от спортен и културен характер, в които се очаква включването на Националното представителство на студентските съвети като гости и партньори. Предстоящо е и участието в Студентска научна сесия на студенти и преподаватели от няколко технически университети в страната като проф. Вълчев изрази становище, че националната конференция може да  стартира именно от Технически университет – Варна.

Г-н Даниел Парушев, председател на НПСС сподели удовлетворението си от изградената комуникация за последните две години с Технически университет – Варна и обеща бъдещо партньорство и съвместни инициативи.