Отпуснатото финансиране от ЕС в размер на 17 млн. евро  на международен консорциум ILIAD с партньори Технически университет – Варна, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и НИМХ - БАН ще позволи да се създаде цифров двойник на Варненския залив и плавателните канали, свързващи го с Варненското езеро.

Научният екип от университета с ръководител проф. д-р Тодор Ганчев работи по създаването на компютърните модели на процесите в залива с част от общо привлечените 1.5 млн. лв. по иновативния научноизследователски проект. С финансирането от 800 хил. лв. се предвижда да се изготвят и нови технологични прототипи, използващи елементи на изкуствен интелект, които да подпомогнат навигацията на корабите при неблагоприятни условия.

Следващите дейности са на партньорите при реализацията на тази амбициозна програма. Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще инсталира и валидира технологичните прототипи, а НИМХ – БАН ще подпомогне събирането на данни и моделирането на динамиката на метеорологичните условия във Варненския залив. Скоро реализираният проект  ще доведе до измерим икономически ефект за град Варна със съкращаването на времето, в което корабите преминават плавателните канали без да изчакат благоприятни условия.

Разработката на международен консорциум ILIAD с партньор Технически университет – Варна има амбицията да разработи виртуални модели на моретата, да моделира цифрови инфраструктури и изчислителни съоръжения, които предоставят точни прогнози за бъдещото им развитие и създаване на цифров двойник на световния океан.

Проектът на консорциум ILIAD /Integrated DigitaL Framework for Comprehensive Maritime Data and Information Services/ получи финансиране чрез програмата за изследвания и иновации на ЕС Хоризонт 2020/ EU Horizon 2020 Research and Innovation Programme като част от Европейския зелен договор / European Green Deal на ЕС за 1 милиард евро.

Консорциумът ILIAD включва 56 международни партньора, от 18 различни страни в Европа, Близкия изток и Северна Африка. По проекта работят промишлени компании, крайни потребители, академични институции, разработчици на научни изследвания и технологии и частни фирми.

За повече информация посетете https://ocean-twin.eu/