На 28.11.2019 в Юнашкия салон във Варна се проведе третото издание на форума „Ден на сини кариери“. Тази много важна инициатива стартира преди три години в рамките на Европейския проект MENTOR, в който участва Морски клъстър България (МКБ). Технически университет - Варна като активен член на МКБ подкрепя ежегодно и дните на сините кариери. Събитието е насочено към младите хора - ученици, студенти и дипломирани специалисти, заети в „синята икономика“ и в други бизнес сектори, както и към временно безработни с интерес към морските професии.

Тази година кариерният форум се проведе за първи път след приключването на проекта и беше организиран от създадения Център за сини кариери (Ментор), Морски клъстър България и Българска морска камара и със съдействието на Технически университет – Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Колежа по туризъм – Варна. Проявата се реализира с финансовата подкрепа на МТГ Делфин, Сени ЕООД, Cosmos Agency, Варна Меритайм ООД, Институт по океанология “Проф. Фритьоф Нансен” – БАН.

Бяха организирани срещи с експерти и млади специалисти с вече богат опит в четири сектора на „синята икономика”: морски транспорт и круизен туризъм; пристанищни дейности, логистика, агентиране, снабдяване и други услуги; корабостроене, кораборемонт и океанско инженерство; научни изследвания и иновации в морските сектори. Лектори в сектор „Корабостроене, кораборемонт и океанско инженерство“ бяха инж. Мартин Стоилов – възпитаник на ТУ-Варна, бакалавър от спец. КМТ и магистър със спец. КММ, с богат опит като проектант, който в момента работи в Холандия, и инж. Стефан Стоянов - технически и административен директор на „Терем-КРЗ Флотски арсенал“ – Варна.

На щанда на ТУ-Варна беше представен виртуален 3D симулатор за подготовка, обучение и оценка на морски навигатори, реализиран със съдействието на катедра КУТОЧВП и фирма VIMARS

Студентите от ІІ курс спец. КММ получиха изчерпателна информация за възможностите за кариера, които предлага фирма „ИХБ Шипинг Ко“ ЕАД

В своите презентации специалистите акцентираха върху изискванията на бизнеса за упражняване на професии от „синята икономика“ при използване на съвременни технологии и очертаха перспективите и възможностите за кариерно развитие.