Гласът на България – Ататанас Кателиев, поздрави своите състуденти и преподаватели при откриването на новата учебна година

Технически университет – Варна посрещна с водосвет и академична церемония първокурсниците в 24 бакалавърски програми и втория випуск осмокласници от Частната професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки. На тържеството присъстваха народният представител от трети многомандатен варненски район  Таня Петрова, областният управител на Варненска област - Стоян Пасев, Елена Кенарова – началник на отдел „Образование“ в Община Варна, бившите ректори – проф. Асен Недев и проф. Димитър Димитров, представители на висши училища от Варна и от бизнеса, много бивши преподаватели, свързали целия си професионален път с ТУ-Варна, настоящата академична колегия на университета, студенти, докторанти, ученици, родители и граждани.

Академичната церемония започна с посрещане на университетското знаме под звуците на студентския химн “Gaudeamus igitur”, след което Отец Василий Шаган от православния храм „Св. Николай Чудотворец“ отслужи тържествен водосвет, благослови всички присъстващи и добави: „Стремете се в този свят да бъдете добри специалисти, но затова трябва много да учите. Да си инженер в днешното модерно време е голямо предизвикателство, но нека помним, че нашата най-голяма ценност си остава да обикнем човешката си същност и знанието, което е огънят, подклаждащ творческия потенциал на всеки един от нас.“

След „На многая лета“ с незабравимия глас на Борис Христов, ректорът на ТУ-Варна – проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, се обърна с академично слово към студентите и гостите. „Днешният първи учебен ден е очакван с много трепет и отговорност от всички наши преподаватели и студенти, ученици и родители. Предстои още една академична година, в която ние, преподавателите, ще продължим да посрещаме с усмивка, но и строгост нашите студенти и ще им вдъхваме вяра в собствените им възможности. Скъпи преподаватели, нека заедно да преодоляваме предизвикателствата, да осигурим за нашите студенти не само качествено образование, но и възможности за успешна професионална реализация и свобода на избор. Скъпи студенти и първокурсници, обръщам се специално към Вас, за да Ви поздравя за избора да бъдете част от академичното семейство на Технически университет – Варна. Бъдете уверени, че е правилен, защото прекрачвате прага на един университет с история за студенти с бъдеще“.

Камелия Йорданова – главен секретар  на Студентския съвет към ТУ – Варна, също пожела успех на колегите си, да се усъвършенстват и да постигат целите си. Пожелание от името на първокурсниците успешна и задружна учебна година отправи Кристина Илиева от специалност „Софтуерни и интернет технологии“. Кристина е сред десетте първокурсници, приети с най-висок бал – над 29 от максимален 30 точки, и получи студентската си книжка и предметна награда от заместник-ректора по учебната дейност – доц. д-р инж. Мария Маринова.

Приветствия поднесоха депутатът г-жа Таня Петрова, областният управител Стоян Пасев, който е и възпитаник на ТУ-Варна, проф. Димитър Димитров – ректор на ТУ-Варна с мандат 1986-1991 и член на Съвета на настоятелите, кап. I р. доц. д-р Асен Кожухаров – представител на ръководството на  ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, проф. д-р Галина Шамонина – главен секретар на ВСУ „Ч. Храбър“, инж. Иван Табаков – председател на Варненската търговско-индустриална камара,  Димитър Димитров – възпитаник на ТУ-Варна, днес – успешен бизнесмен, собственик на Ardes.bg и активен партньор в различни образователни инициативи на университета.

Сред студентското множество се открояваше и групата на чуждестранните студенти и студентите на обмен по програма „Еразъм+“. Учебната година в ТУ-Варна започват студенти от 14 държави на 3 континента – Турция, Гърция, Русия, Украйна, Етиопия, Египет, Молдова, Швеция, Сирия, Молдова, Германия, Казахстан, Франция и Чехия.

Изненадата на празника по случай новата академична година беше участието на Атанас Кателиев, който завърши ТУ-Варна като бакалавър със специалност „Автоматизация, роботика и компютърни системи за управление“, като един от най-успешните лекоатлети в историята на университетския спорт във Варна и като победител в музикалното телевизионно шоу „Гласът на България“ през месец юни 2019г.

Поздрав за всички гости и покана за кръшно българско хоро отправиха и танцьорите от студентския клуб за народни танци в ТУ – Варна. По стара българска традиция ректорът плисна вода за късмет и гостите бяха посрещнати на прага на университета с хляб и сол. На добър час!