Технически университет - Варна зае трето място на 31-та Републиканска студентска олимпиада по програмиране*. Домакин на състезанието тази година беше Бургаският свободен университет. Състезаваха се 10 университета с общо двадесет и три отбора. Технически университет - Варна участва в надпреварата с три отбора: Отбор TUV_1: Асен Асенов - магистър, спец. Софтуерно инженерство, Александър Георгиев - ІIІ курс, спец. СИТ, Даниел Атанасов - ІIІ курс, спец. С СИТ; Отбор TUV_2: Божидар Стоянов - IIІ курс, спец. СИТ, Станислав Железов - магистър, спец. Софтуерно инженерство, Явор Василев - магистър, спец. Софтуерно инженерство; Отбор TUV_3: Иван  Йорданов – І курс, спец. СИТ, Димитър  Кръстев - I курс, спец. СИТ, Мартин  Иванов - I курс, спец. СИТ.

Ръководители и на трите отбора са инж. Ивелин Ковачев – възпитаник на ТУ- Варна и мениджър във фирма „Смарт софт“, инж. Нели Калчева, преподавател в катедра „Софтуерни и интернет технологии“ и доц. д-р инж. Венцислав Николов от катедра „Компютърни науки и технологии“.

След напрегната борба отбор TUV_1 успя да се представи най-добре, което нареди ТУ-Варна на трето място в крайното класиране. Университетът е за пореден на първо място сред техническите университети в страната, както и сред всички варненски университети.



Участниците с удоволствие споделиха подробности за състезанието на вече традиционната среща на изявени студенти с ректора – проф. Венцислав Вълчев, на която присъстваха и ръководителите на ФИТА и на двете обучаващи катедри – КНТ и СИТ. Ректорът благодари на състезателите и на техните ръководители за усилията в етапа на подготовка с две предварителни университетски олимпиади и на националното състезание и се обърна специално към инж. Ивелин Ковачев: Изключително високо ценим Вашите лични усилия и времето, което отделяте безвъзмездно за подготовка на състезателите и за провеждането на предварителните подборни кръгове в ТУ – Варна. Не на последно място - много е важна и финансовата подкрепа, която „Смарт Софт“ ООД оказва за осъществяване на пътуванията за състезанията и за награди-поощрение за младите ни надежди в програмирането. Гордеем се с възпитаници на Технически университет – Варна като Вас!” По предложение на инж. Нели Калчева и на състезателите, ръководството се ангажира да осигури възможност догодина студентите да проведат подготовка и с доайена на олимпиадата у нас и президент на Международната олимпиада по информатика (IOI) – проф. Красимир Манев.

На въпроса коя е най-интересната задача, младежите отговарят единодушно, че обикновено това е онази, в които има закачка и предизвикателство към чувството за хумор на участниците и че 31-то издание не прави изключение в това отношение. Добавят, че след няколко участия тази година времето определено вече не е било толкова стресиращ фактор и са работили много по-спокойно. Съжаляват, че само една недовършена задача, ги дели от второто място в крайното класиране. За Асен Асенов това е последното участие в студентска олимпиада: „За мен този етап приключи и няма да мога да се състезавам повече. Завършвам магистратурата си като в момента завършвам дипломната си работа на тема „Обработка на изображения от ядрено-магнитен резонанс с невронни мрежи“. Даниел Атанасов участва за трети път в олимпиадата и се надява да се включи в поне още две издания и коментира, че задачите тази година определно са били по-трудни в сравнение с миналата. „Участвам за трета година в олимпиадата по програмиране. В началото се състезавах по математика и компютърна математика.“ – сподели Александър Георгиев. – „Вече в трети курс времето ми е по-малко, защото и работя, затова избрах да вложа всички усилия в програмирането. С Даниел тази година отново участвахме и в състезанието Queriada и се радвам, че се представихме успешно и там. Що се отнася до олимпиадата, задачите наистина бяха по-трудни, а и отборите бяха повече, което направи конкуренцията много силна.“ Първокурсникът Иван Йорданов тази година отбеляза много успешно участие и на Националната олимпиада по математика: „В края на първата година - след участията ми в олимпиадите по компютърна математика, математика и програмиране, мога само да кажа, че видях колко много подготовка още е необходима, за да постигнеш успех. Наистина много – поне два часа седмично с ръководител и много повече самостоятелно. Имам голямо желание и ще продължа да се състезавам.“

 

Крайно класиране по университети на XXXI Републиканска студентска олимпиада по програмиране:

  1. СУ "Св. Климент Охридски"
  2. Нов български университет
  3. Технически университет - Варна
  4. Икономически университет - Варна
  5. Технически университет - Габрово
  6. Бургаски свободен университет
  7. РУ "Ангел Кънчев"
  8. Университет по библиотекознание и информационни технологии
  9. Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас
  10. ШУ "Епископ Константин Преславски"

 

* Олимпиадата по програмиране в България започва да се провежда в началото на 80-те години като национална студентска олимпиада по програмиране, като до 1989 г. са проведени девет състезания, след което нейното провеждане се преустановява, главно поради проблеми свързани с промените в страната. След около десет години състезанието се възстановява с организирането на междууниверситетски турнир по програмиране, който се провежда седем пъти и от 2005 г. приема наименованието „Републиканска студентска олимпиада по програмиране“. Според данни от официалния сайт на олимпиадата, третото място завоювано тази година от нашия университет е най-успешното ни представяне след възстановяването на състезанието.

Английското наименование на състезанието е Bulgarian Collegiate Programming Contest и основният му принцип е то да се провежда по правила максимално близки до международното състезание International Collegiate Programming Contest, организирано всяка година от престижната Асоциация за изчислителна техника (Association for Computing Machinery - ACM). Според регламента всеки отбор се състои от трима студенти, които имат на разположение един компютър в рамките на пет часа за решаване на определен брой задачи, които тази година бяха дванадесет. За решаване на задачите могат да бъдат използвани езиците за програмиране C++ или Java. Допуска се всеки университет да участва с повече от един отбор, като крайното класиране се определя по университети, в зависимост от мястото на най-добре класиралия се отбор на университет. Участие в олимпиадата имат право само университети, обучаващи студенти в научни направления 4.6 – Информатика и компютърни науки и 5.3 – Комуникационна и компютърна техника.