Технически университет - Варна участва в XIII Специализирана международна изложба за отбранителна техника ХЕМУС 2018, която се проведе в Пловдив от 30.05.2018 г. до 02.06.2018 г. Изложението е създадено с решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. и се провежда под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката. Форумът беше открит от президента Румен Радев. В програмата на изложението бяха включени още международна научна конференци и индустриален форум на тема „Отбранително-индустриално сътрудничество в Европейския съюз – нови възможности за европейската отбранителна индустрия“.

Изложението „Хемус“ е насочено към български и чуждестранни организации, които осъществяват научноизследователска, производствена и търговска дейност в областта на отбранителната техника, както и в направленията антитероризъм и сигурност.

Екипът на ТУ-Варна - к.д.п. Георги Генчев, доц. д-р инж. Валентин Гюров, доц. д-р инж. Никола Николов и Георги Памуков, презентира проектни предложения и иновативни разработки в областта на отбранителната техника пред гостите на щанда, сред които беше и президентът на Република България. Сред представените от Технически университет – Варна проектни предложения за отбранителната индустрия са „Мобилна система за захранване на кораби от USA към EU стандарт“, „Мобилна система за наблюдение и проследяване по въздух“, „Виртуален тренажор за обучение на екипажа на военен кораб“, „Система за подводна локация и позициониране“.