„Най-доброто време да посадиш дърво беше преди 20 години. Второто най-добро време е сега“, гласи популярна китайска пословица. Точно така - с грижа за бъдещето и за онези, които през някоя есен след двадесетина години ще се радват като нас днес на прекрасния парк на Технически университет – Варна, колегията на Факултет „Електроника“ избра да отбележи четвърт век от основаването на факултета. Заедно с ректора – доц. д-р инж. Росен Василев, деканът на факултета - доц. д-р инж. Розалина Димова, преподаватели, докторанти и студенти засадиха пет млади смърчови дръвчета пред сградата на Електротехническия факултет.


„През своя живот всеки трябва да посади дърво, да създаде дом и да отгледа дете“, напомня друга стара поговорка за пътищата да пресъздадем нещо от себе си, да запазим нещо ценно за бъдещето – чистота, уют, любов, да останем свързани с другите и със света около нас.

 

 

***
Факултет „Електроника“
е основан през 1990 година и през учебната 2015-16 година обучава студенти по специалностите  „Телекомуникации и мобилни технологии“, „Електроника“, „Биомедицинска електроника“ и „Социален мениджмънт“. Съгласно решение на Академичния съвет на ТУ – Варна от 19.10.2015 г., факултетите „Електроника“ и „Изчислителна техника и автоматизация“ образуват една по-голяма и с по-широка специализация университетска факултетна структура като се запазват съществуващите катедри и специалности.

***
Смърчът може да достигне достолепна възраст - до 1200 години. Това красиво вечнозелено дърво расте по високите места - над 1000 метра надморска височина, в планините, но е предпочитано и като декоративно дърво в градовете. Достига височина 30-40 метра, но може да се извиси до 70 м . Най-високото дърво,  установено някога в България, е смърч в биосферния резерват "Парангалица" в Рила. Дървото, наричано „Сухото“, е живяло  370 години и е достигнало  64 метра височина [Богдан Кузманов & Димитър Пеев. 1001 въпроса и отговора за растителния свят. 1993. Университетско издателство "Св. Климент Охридски"; издателство "Петър Берон", София.]. Интересни факти за живите гиганти в смърчовите гори на Рила планина, публикуват в 
списание „Гора“ учени от катедра „Дендрология“ на Лесотехнически университет – София.