По установена от години традиция, в навечерието на студентския  и на новогодишните празници, най-добре потрудилите се и най-талантливите наши студенти  бяха отличени по достойнство за усилията си през изминалата учебна 2016/2017 година.
            В предпразничната обстановка на тържествената 114 аудитория 37 абсолютни отличници бяха наградени с грамоти и с по 170 премиални лева. След отличниците   своите грамоти  получиха множество студентски екипи, защитили честта на своя университет в представителни прояви. Те бяха спечелили златни, сребърни, бронзови медали и купи на национални олимпиади, на иновативни форуми, на спортни и други  състезания.

 
Тържествените мигове винаги започват със Студентския химн

            В присъствието на академичното ръководство на университета, на наградените, на развълнувани родители, предчувствието за светли празници намери израз в приветствието на ректора на университета проф. дн инж. Росен Василев:
           
„С удоволствие установявам – обърна се към препълнената аудитория той, – че с всяко ново наше тържество заслужено излъчваме все повече отличили се студенти. И все повече са гостите и приятелите, дошли да ви изразят подкрепата си, уважаеми колеги студенти. И да ви пожелаят бъдещи успехи. Всеки, който е учил в този университет е оставил тук част от сърцето и душата си. Затова съм убеден, че никога няма да забравите колко щастливи и изпълнени с надежди сте били през годините на вашето обучение. И това градивно, изпълнено с очаквания и мечти време ще продължава да живее във вас. Съхранявайте в душите си това време! Проектирайте пътя, който ви предстои, поставяйте си високи цели, които да осмислят живота ви. Пожелавам ви здраве, лични успехи, любов, семейство. И деца, заредени с вашия талант и ентусиазъм, които след време да заемат вашите места в аудиториите.”
            След приветствието последва поименното награждаване на пълните отличници лично от Ректора.

Една от наградените е Глория Гочева, отличничка на катедра „Индустриален дизайн” , втори курс.


Награда за Любомир Пейдзю Ван, отличник на специалност „Компютъризирани системи в машиностроенето” (втори курс).

          Не спираха овациите и   за множеството отличени студентски екипи. Сред тях:

            * за отборното първо място на Националната олимпиада по компютърна математика
            * за Републиканската олимпиада по теоретична електротехника
            *за учебни бизнес компании на специалностите ни „Компютърни системи и технологии” и „Софтуерни и интернет технологии”
            *  за впечатляващо участие в Европейската нощ на учените
            * за първо, второ и трето място в конкурса ”Математиката в света на изображенията”
            * за участие в състезание по мениджмънт, с решаване на казуси по зададени от бизнеса проекти
            *отличия в конкурс на НТС-Варна за най-добри дипломни работи
            * за разработване на платформа за видеосподеляне
            * за спечелен сертификат от Първото състезание по медиация на Националния център по медиация
            * за първо място в Първата  междууниверситетска  регата „Академика”и за високи постижения в спортовете плуване, тенис на корт, тенис на маса
            * за отлична организаторска работа на Студентския съвет
            * за изявени студенти от специалностите „Индустриален дизайн”, „Растениевъдство”,   „Електротехника”,          „Възобновяеми енергийни източници”.   

            Бяха поощрени за добри постижения и студентските ни клубове: „Роботика и мехатроника”, „Авто-мото клуб”, „Екологично”, „Кино и фото технологии”, „IT ++”,  „Морски клуб”, „Предприемачество и иновации”, „Дизайн”, „Възобновяеми енергични източници”, „Сензорни мрежи”.
            А има ли по-добри и от най-добрите? Любопитна илюстрация  на това се оказа шестото излизане при наградния подиум на второкурсника от „Компютърни системи и технологии”Александър Георгиев, за да получи отличията си.   Беше награден за неизменно 6.00 при изпитите, за медал от националната олимпиада по компютърна математика, за университетска олимпиада по програмиране, за участие в студентска бизнес фирма по предприемачество, за демонстрирана маркетингова игра в Европейската нощ на учените, за работата си като зам.-председател на Студентски клуб „IT ++”.
             По-добри от най-добрите се изявиха с трикратното си излизане на наградния подиум и магистрите Красимир Димитров („Софтуерно инженерство“), Максимилиан Маринов  („Медицинска електроника”), завоювали за втора поредна година златните медали на национални олимпиади по компютърна математика.


Част от наградения екип компютърни математици: Красимир Димитров, Жени Минчева (
I курс), Евгени Христов (I курс), Максимилиан Маринов, Александър Георгиев. До тях – ректор Росен Василев.

            Приветствието към студентите на зам.-председателя на Студентски съвет Марин Сивов даде израз на най-желаното от тях в този момент и на очакванията им за бъдещето: „Прекарайте си много весело празничните ден и празничната нощ и винаги изпитвайте удовлетворение от труда и постиженията си.

Николай ЖЕКОВ