Втори руски космонавт, герой на Руската федерация, на посещение в университета

            Форумът на младежите изследователи се провежда всяка година, за да съдейства на младежки екипи от различни страни да реализират съвместни научни изследвания в областта на високите технологии.
            Организатори са Министерство на образованието и науката на Руската федерация, нейното посолство в София, Югозападният държавен университет на гр. Курск, Русия и др. В края на м. септември т.г. нашият университет проведе ред инициативи във варненското издание на форума .
            Високи гости на академичния ни състав за събитието бяха зам.-ректорът на университета в гр. Курск  професор Леонид Червяков и летецът космонавт Михаил Корниенко.

            Дни по-рано, Варненският технически университет чества 55-ата годишнина от основаването си, като на тържествата във връзка с юбилея присъства и проф. Леонид Червяков, където имаше възможност да създаде полезни колегиални контакти с наши преподаватели и гости от други университети и институции. Впоследствие в кабинета на ректора на ТУ- Варна, проф. дн. Росен Василев, двамата университетски ръководители подписаха двустранен договор за сътрудничество за обмен на студенти (първите стъпки в това отношение вече са направени) и за съвместни проекти в областта на космонавтиката по съвместно проектиране и създаване на малки космически спътници, пускани от бордове на международни космически станции.

Проф. Червяков на заседание на Академичния съвет на университета.

            Пред препълнена тържествена аудитория по повод „Диалог на нациите”, проф. Червяков и космонавт Корниенко запознаха преподаватели и студенти  от университета с идеите и целите на форума за разширяване на контактите между младите учени на България и Русия. Такива контакти биха  позволили разработването на съвместни програми и проекти в областта на образованието и научните изследвания.
             Тези дружески отношения между двете славянски страни имат и историческата си давност в събитията, бележещи 140-ата годишнина от освобождението на България от турско робство с помощта на руските войни и 25-ата годишнина от подписването на Договора за дружески отношения и сътрудничество между двете страни.
            Несъмнено, най-голям интерес предизвика изложението на летеца космонавт Михаил Корниенко за неговите два космически полета в общо 513-е дни в околоземна орбита на борда на международни космически станции. Той сподели преживяванията си още от 20-годишната предварителна подготовка за   полетите, от излитането от Байконур, сближаването на кораба със станцията,  научните изследвания на борда, физическото и психическо възстановяване след полет и т.н. Отговаряйки на въпросите  на аудиторията,  разказа и за  трудните изпитания в условия на безтегловност, за двукратното си излизане в открит Космос и т.н. „Но не ви съветвам да ставате космически туристи”, завърши с усмивка космонавтът.

Летец космонавт Михаил Кириенко разказва за космическия си опит.

            Срещата с руските гости завърши с полезен учебно-методичен семинар за  преподаването на руски език, като средство за международно научно-техническо сътрудничество. Използваните нови технологии в това отношение представи   проф. Наталия Боженкова от Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин”.
             С този език са свързани постиженията на  много учени от по-старата българска генерация, той ще е изключително полезен и за по-младите ни изследователи.
            Срещата с космонавт Корниенко върна спомените на наши преподаватели от  2011 година, когато университетът отбеляза 50-ата годишнина от полета на първия земен човек в Космоса, летецът космонавт Юрий Гагарин. За юбилея тогава гост на    университета беше космонавт Юрий Гидзиенко. Заедно с него наши гости бяха и проектантът на орбитални станции Вячеслав Родин, както и вторият български космонавт летял в Космоса, Александър Александров, със своя дубльор Красимир Стоянов.
            Алпийският кедър, който тогава засадиха заедно пред Ректората космонавти и преподаватели, днес извисява ръст към Космоса, като един от   символите на нашия университет.

            Космонавти и преподаватели пред засадения от тях кедър.

            Днес новата млада генерация в образованието и науката налага своя решителен принос в постиженията на високотехнологичното ни време.  И за да обединят усилията си руските и българските изследователи при осъществяването на тази цел,   най-добрите средства са общуването, обменът на научни идеи и постижения, Диалогът.

            Пет години по-късно:  новото академично ръководство при вече израсналия космическия кедър.

 Николай ЖЕКОВ