За 55 години – 55 хиляди висши специалисти за икономиката на България

                   Един изключително наситен с широк спектър тържествени изяви ден остана в миналото на най-новата история на университета. Започна се още в утрото на паметната дата 15 септември 2017 година, а финалните акорди отзвучаха във Варненския драматичен театър „Ст. Бъчваров”. Целият предобед наши и европейски учени обменяха идеи в областта на компютърните системи и технологии в организираната по предложение на Техническия университет в гр. Острава, Чехия конференция  Intelligent information technologies for industry, проведена в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена”.

            За събитията на територията на университета началото беше поставено във фоайето на Машинния факултет с ретроспективната фотоизложба  „Технически университет - Варна – минало, настояще, бъдеще”.

           На изложбата: Академичното ръководство с част от гостите от чуждестранни университети, професорите Леонид Червяков и Александър Назаричев от Русия, Лъчезар Личев (в инвалиния стол) от Чехия.

            В ранния следобед в Конферентната зала се проведе Кръгла маса на тема „Съвременни предизвикателства пред развитието на висшето образование – глобални и регионални проблеми” с участието на представители на държавни и общински администрации, академични ръководства на висши училища, преподаватели, студенти.

            Ректорът проф. д.н. Росен Василев запозна присъстващите с разработената стратегия на академичното ръководство за развитието на университета до 2020 г., в съответствие със стратегията за развитието на висшето образование в България. В пространното си изложение той разви възгледите си за развитието на ТУ – Варна, като модерен, авторитетен образователен и научноизследователски център, значим не само в регионален, а и в национален и европейски мащаб. Набеляза основните приоритети, съобразени с най-новите постижения на науката в областта на образователните, в т.ч. и електронно базираните технологии, чрез които да се отговори  на потребностите на трудовите пазари за добре подготвени висши специалисти.

Ректор проф. дн Росен Василев при разговорите на Кръглата маса.

            Приоритетно ще е, допълни той, и участието на университета в изследователски и приложни проекти по национални и европейски програми, както и участието в различни форми на академична мобилност.

            В последвалите изказвания, наред с третираните проблеми, някои от гостите споделиха новини за добри взаимни начинания. Проф. д.т.н. Леонид Червяков, проректор на Югозападния държавен университет в гр. Курск, Русия, където се работи върху проекти за малки космически апарати, съобщи за очакваната обща работа  по програми на нашия и на Курския  университет, както и за очаквания взаимен обмен на студенти и преподаватели. Увери, че на 28 септември т.г. в рамките на международния младежки форум „Диалог на нациите”, наш гост ще бъде летецът космонавт, герой на Русия, Михаил Корниенко. Проф. д.т.н Лъчезар Личев, ръководител на катедра „Информатика” в Остравския технически университет, Чехия разказа за общите проекти на нашия и на Остравския университет в областта на информатиката и енергетиката, както и за обмена между двата университета на студенти,  докторанти и гостуващи с лекции преподаватели. Кметът на гр. Добрич г-н Йордан Йорданов изказа удовлетворението си, че вече е налице одобрен проект Добруджанският технологичен колеж да стане филиал на  ТУ – Варна. В ход е процедура по реалното му откриване.
            Привечер култовото културно средище на Варна, Драматичният театър, с   представителната си сцена и с кулоарите си, стана център на празничните вълнения на участниците в тържествата. „Началото на днешния Технически университет – Варна, се поставя – прогърмя в стихналата зала гласът на актьор от театъра – с постановление номер 162 на ЦК на БКП и Министерския съвет за създаване на Висш машинно-електротехнически институт. Публикувано е във вестник „Известия” на Президиума на Народното събрание от 27 септември 1962 година. Целта е да се създадат условия за обучение на инженерни кадри в областта на корабостроенито, транспорта, машиностроенето, електроенергетиката и комуникационната техника…Постановлението влиза в сила на 19 октомври 1962 година…Първата учебна година е открита на 16 септември 1963 година от доцент к.т.н Марин Опрев…” В същото време на осветената лед стена течеше превод превод на английски език при лек звуков фон.
            На юбилей,  – като на юбилей! В приветственото си изложение след изпълнението на студентския химн Gaudeamus igitur, ректор проф. д.н. Росен Василев прочете дълъг списък на заслужили за каузата на университета  преподаватели от миналото и настоящето, наградени по повод юбилея с почетния плакет „55 години ТУ - Варна”. А „за превръщането на университета в национален и европейски образователен, научноизследователски и информационен център с висок авторитет сред обществото и бизнеса, пълноценно интегриран в европейското образователно и изследователско пространство, Ректорът отбеляза несъмнените заслуги на редица бивши ръководители на университета и на институциите, спомогнали за неговото утвърждаване и развитие.

                   Бяха постъпили множество приветствени адреси от авторитетни институции, сред които ще се запомни този на министър-председателя Бойко Борисов.

            При празничните приветствия на гостуващите, оживление в залата предизвикаха думите на Областния управител Стоян Пасев, че е горд за това, че се е обучавал в нашия университет, а пожеланието му е днешните преподаватели така да обучават своите студенти, че те да не предпочитат да работят зад граница. Като реплика в тази връзка проф. Василев посочи примера с дипломирал се  бакалавър в университета (Сиво Даскалов), впоследствие завършил магистратура в Кеймбридж, Англия, а днес отново предпочел да се завърне като докторант в академичната ни общност.

Ректор  проф.Василев  връчва на областния управител Стоян Пасев почетен плакет „55 години ТУ – Варна”.

            Приветствието на проф. д.м.н. Анелия Клисарова, зам.-председател на Постоянната комисия по наука и образование на Народното събрание   обобщи и   последвалите приветствия на други официални лица: „Университет с национално и международно значение, с уникални специалности и постижения…”

            Традиционният финален завършек постави концертната програма, на която присъстващите се насладиха на великолепните класически и поп изпълнения на трио „Тенорите”,

на жизнерадостни песнички като „Ало, ало, Слънчице, моля покажи се!” на Детско шлагерно студио „Да”,

на Студентския танцов състав при ТУ – Варна,

на народен хор „Цветница”, на варненските солови вокални изпълнители Стелко и Елиз и накрая – на популярния естраден изпълнител Орлин Павлов.

            След прозвучалото в края на концерта изпълнение „На многая лета”, присъстващите се отправиха към кулоарите на театъра за срещи, запознанства и разговори на чаша вино.

Проф. Червяков от Курския технически университет в разговор с наши колеги

             Особено показателно е, че всички разходи по организацията на академичните изяви, по възнагражденията на изпълнителите и във връзка с коктейла, са за сметка на спонсорството на десетки фирми. Факт, който говори сам по себе си за високата оценка на работодателите за качеството на възпитаниците на университета, които са постъпили на работа при тях.

Николай ЖЕКОВ