Интелект  по същото време  мериха в 5 категории роботи, ученици, студенти  

    За зависимостите между здраво тяло и здрав дух, между физика и интелект са изписани томове. ТУ – Варна, редовно полага усилия за  доброто взаимодействие между двете основни човешки начала. Не случайно залага и на състезателния принцип в това отношение, защото той активизира, дисциплинира, гради.
    Особено полезни се оказват често провежданите състезания между ученици на територията на университета. Те се превръщат в стимул за усилията им да придобиват знания, както и в желание да продължат образованието си в по-висши степени, ориентирани към бъдещето им.

    Показателен пример за доброто взаимодействие между университета и варненски училища беше
       инициативата  на Студентския клуб „Роботика и мехатроника”на ТУ – Варна,
 който организира „Дни на роботиката – 2017”.  Един от участващите екипи за състезанията беше от Математическата гимназия. Лично зам.-директорът на гимназията инж. Емил Димитров доведе още на предварителната тренировка 5 момчета от осми и десети клас от училищния кръжок „Роботика и мехатроника”. Само  3 седмици по-рано те бяха сглобили в лабораторията по „Роботика” на университета своите 3D роботи „Рейнджър” с помощта на преподавателя от факултет „Изчислителна техника и автоматизация” ас. Николай Петков. Роботите, съоръжени за по-голяма стабилност с вериги, вместо колела, се движеха по лабиринт, командван чрез Блутут устройство от учениците. Програмата за това бе създадена  от самите млади състезатели, консултирани от ас. Петков.

Учениците и техният робот.

     Състезателните категории   за роботи бяха „Робо сумо”, „2 D лабиринт”, „3 D лабиринт”, „Следене по линия” и „Свободен стил”. А студентите участваха и в презентации по теми в направленията „Електротехника”, „Електроника”, „Автоматика”, „Роботика”, „Компютърни науки”.
    Победители се оказаха заради самото си участие всички ученици и студенти и получиха сертификати, с които за специални постижения могат да кандидатстват за европейска стипендия от 300 лева.

Студенти край тепиха за сумо схватки с роботи.

    Не по-малък интерес предизвикаха и
        седмите по ред студентски силови състезания „Strong Men”
на модерния спортен комплекс на университета. С много усилия бившият национален състезател по хокей на трева, днес старши преподавател от катедра „Физическо възпитание и спорт” Николай Янчев бе изградил съоръжения за надпреварата на 43-ма студенти. Включиха се техни колеги и от ВВМУ „Н. Вапцаров, от Русенския университет.
Дисциплините за изява бяха:

    * повдигане на пълни чували последователно върху варели (за време)

    * 20 метра теглене на гума от камион с ремък през врата (за време)

   * 20 метра премятане на близо 300-килограмова гума (за време)

     * фермерска разходка с 2   тежести по 50 кг във всяка ръка (за време)

     * кръгът на Конан ( за разстояние – кой колкото обиколки издържи).

    Състезанията в 5-те дисциплини се проведоха (за справедливост) в 2 категории: до 80 кг телесно тегло на състезател и над 80 кг.  Печеливши заради поддържането на добрата си физическа форма също се оказаха всички участници, а имаше и специални поощрения. Класиралите се на първите 3 места получиха метални статуетки малка пластика и ваучери за отстъпка при покупка от спортния онлайн магазин „Спорт депот”. Ваучери получиха и класиралите се от 4-то до 6-то място, в зависимост от позицията, на която са класирани.
    Първо място за общо 5-те дисциплини при класирането в категорията над 80 кг телесно тегло спечели студентът Мариян Мирев, с подгласници Боян Пенчев и Евгени Стоянов, а в категорията до 80 кг – Ростислав Галинов, с подгласници Георги Христов (Русенски университет) и Николай Узунов.
    Два дни  след състезанието „Strong Men” в нашия университет, русенският университет „Ангел Кънчев” проведе същото състезание с почти същите силови дисциплини, без разграничени по телесно тегло категории. За чест на нашия университет първенците ни Мариян Мирев и Ростислав Галинов от нашия „Strong Men” показаха пълното си превъзходство над русенските си колеги, като заеха първите две места в общото  класиране на тяхното състезание.
    До нови състезания и нови победи на физиката и интелекта! Мотивиран от успехите, ст. преподавател Николай Янчев планира за следващата учебна година състезание в университета с международно „Strong Men” участие.
    „И сме силни физически, и сме умни!” –  бихме могли да   перифразираме думите на една наша красива лекоатлетка европейско  шампионка.

Николай ЖЕКОВ