В морския ни клуб ще са добре дошли не само студенти от всички факултети, а и ученици

    По различни причини през годините  студентския ни Морски клуб е прекъсвал дейността си, губил е материалната си база и пак се е възраждал. Преди 5 години той отново беше учреден като независима младежка инициатива за научни изследвания в областта на корабостроенето и корабоплаването, както и с цел усвояване на водолазни и плавателни  умения,   и на технологии за опазването на морската среда.  
    При настоящата организационна схема на клуба, продиктувана от навлизането на нов студентски набор, председател е студентката от катедра „Корабостроене и корабни машини и механизми” Ивелина Минкова. Научно-методични ръководители са преподавателите доц. Петър Георгиев по корабомоделизъм (от факултет „Корабостроене”) и доц. Ярослав Аргиров от (Машинно-технологичния факултет) – по плавателни практики.

    Досега членовете на Морският клуб развиваха опитности под ръководството на доц. Георгиев главно в направлението корабомоделизъм. Но откакто за негов ресорен ръководител беше добавен и доц. Ярослав Аргиров, втори основен стълб на клуба стават ветроходните плавателни дейности, които студентите ще имат възможност да усвояват.
    Но с какви морски качества влиза като наставник на морски клуб един машинен инженер като доц. Ярослав Аргиров? Какво  би могъл да допринесе за уменията на студентите да   управляват   ветроходи?  Достатъчен за избора му е    дори само  фактът, че в 61-годишната история на националната регата „Трети март” той 4 години е ставал победител в надпреварата на ветроходни яхти от цялата страна, бидейки шкипер на екипажи. Победител е и в редица други регати, бил е и треньор по ветроходство.
    Не по-малко ценен момент в мореходната биография на доц. Аргиров е този, че собственоръчно си е изработил своя яхта туристически вариант, тип „Вандещадт”. Създадена е от метал, с дължина 40 фута (12 метра), нарязана по перфокарти. Вече е возил студенти от клуба на яхтата си, за да „вкарва в кръвта им морето”.
    И съвсем естествено първият плавателен рейд на студенти от Морския клуб при новия му организационен статус се случи на традиционната републиканска ветроходна регата „Трети март” в спокойните води на Варненското езеро организирана от Българска федерация по ветроходство, спортен клуб „Черно море-Бриз“ и МК „Приятели на морето“.

Част от нашите ветроходци на старта на регата „Трети март”.

    Не класирането в 7-те гонки беше важно в случая за качващите се за първи път на ветроход наши студенти. При участващи 26 елитни клуба от страната с национални и международни състезатели,   трябваше да бъде поставена само първата стъпка за новите членове на университетския ни клуб.  При това яхтата Ял-6, с която участваха, беше взета под наем и се движеше с остарелите непродуктивни памучни платна, за разлика от всички други екипажи, участващи със съвременните дакронови платна.
    Какви са идеите на двамата ръководители на Морския клуб той да придобие подходяща материална база, способна да осигури не само по-добри условия за   обучение по морските дисциплини на университета, а и да стане притегателен център за изкушените да кандидатстват в катедрите му за бъдещи корабостроители, корабоводители, морски еколози?
    „Като начало ще e добре да имаме ако не две, поне една яхта за обучение и участия в регати – обяснява доц. Аргиров. – Учебни яхти Ял–6 се произвеждат в Тутракан и са на стойност 5 хиляди лева без комплекта платна. Тях можем да закупим по-евтино във Варна – до 2 хиляди лева, а въжетата, подвижния такелаж и т.н. сами ще си плетат на място членовете на клуба. За финансиране ще разчитаме на влязлата от януари т. г. Наредба на МОН за отдавани средства на висшите училища по научната и свързаните с нея дейности, а също и на средства от общинския бюджет,  на бюджета на самия ни Морски клуб.
    Благодарение на добрите отношения и разбирането на председателя на спортния клуб към БСФС „Черно море-Бриз“ господин Росен Марангозов, вече сме в начални договорености клуб „Бриз” да ни предостави брегови терен на Варненското езеро, където да имаме фургон за нуждите на нашия клуб. Ще  бъдем включени към вода, електричество. В езерото има по-добри условия за обучение и спорт, защото не се надигат високи вълни и целогодишно може да са плава. Надяваме се да разширим общността на ветроходците в университета, като привлечем в клуба не само студенти от морските ни специалности, но и от други   катедри. Ще се стараем да заинтересоваме и ученици, защото закърмянето с този спорт  става най-надеждно в  ранна възраст.


Доц. Аргиров дава първи указания на новите участници в Морския клуб.

    Другата ни идея е – оптимист е доц. Аргиров – още през октомври тази година да организираме ветроходна регата от национален мащаб за спортни организации от цялата страна под егидата на ТУ – Варна. За целта от „Черно море – Бриз” се ангажират да очертаят нужния воден полигон,  да осигурят корабите за овеховане и горивото за тях, да назначат съдийският състав по отделните бочки.       Логото на нашия университет ще се носи рекламно върху яхтените платна.”
    Учредителната сбирка на   първите пожелали членство в клуба   вече се състоя в предоставената му отскоро стая за теоретична подготовка. Предстоят много занятия  и несъмнено много радостни мигове за участниците.
    Попътен вятър, бъдещи властелини на моретата и океаните! 

Николай ЖЕКОВ