Новите реалности в образователните процеси на страната все по-отчетливо   открояват необходимостта от единство на усилията по оста училище – висше учебно заведение. Бизнесът вече изпитва сериозни потребности за  високо квалифицирани кадри и университетите са длъжни да му ги осигуряват. Търсейки подходящите форми за полезно взаимодействие, ТУ - Варна от няколко години провежда дни на пряка връзка със средношколците, отваряйки вратите си за техническите им постижения, за запознаването им с университетските зали и лаборатории, за срещи със студенти и преподаватели.

         Седмицата започна с

Дните на отворени врати за ученици

         Какво те можеха да видят, да   пипнат, да чуят? На първо място да се запознаят с уникалните   лаборатории на  университета за обучение.  Невъзможно е да се изброят всички,  достатъчно е да се отбележи   Морския ни тренажорен комплекс  на световно равнище за подготовка на корабни екипажи. На мониторите му оживяват виртуален кораб, виртуални световни пристанища, включително двете варненски, различни модули, в това число  за взаимодействието кораб – вертолет. Любопитна   се оказа   за учениците работата с  3D принтерите, налични в няколко катедри, с лабораториите по техника на високите напрежения, по електроника, по комуникационна техника, тези на компютърните катедри и т.н.
       С интерес разглеждаха отличници от Математическата гимназия във Варна 3D принтера на Факултета по корабостроене. Доц. Петър Георгиев обясняваше, че това е една от седемте  съвременни иновационни технологии, които скоро ще завладеят индустрията с възможностите й за разпечатване както на пластмасови, така и на метални изделия. Плава корабът, например, излиза от действие някакъв негов детайл, и той лесно се подменя чрез корабния 3D принтер, без да се налага  спиране за ремонт в някое пристанище.

Кристина, Ангел и Иван се интересуват от работата с 3D принтери.

       В други зали  председателите и членове на студентските клубове по роботика, по автомобилизъм, Морският клуб на университета, екологичният, имаха какво любопитно да покажат за дейността си и за някои високи отличия на национални състезания.
       Много оптимистично беше да се наблюдава масовият „десант” на стотина ученици от професионални гимназии по електротехника от цялата страна за

второто национално средношколско състезание „Енергетиката и ние – 2017”

Участваха ученици от 17 професионални гимназии от големи и малки градове в страната, между които Козлодуй, Кнежа, Мадан, Севлиево… Най-голям интерес предизвикваха 22-та  представени макета на екологичен електроенергиен комплекс, соларна яхта на бъдещето, енергийно самозахранваща се с биогаз ферма за животни, LED осветление за училищна сграда, домашни ветрогенератори…
       Първата награда за макети заслужиха ученици от Професионалната гимназия по механоелектроника и електротехника в Бургас за диодно LED осветление на гимназиалната им сграда, 3 пъти по-икономично от досегашното луминисцентно. Разчетите за всяка стая и коридор, както и макета бяха изработили сами.

Младите таланти се надяват проектът им скоро да влезе в действие.

       Професионалната гимназия по електротехника и електроника от Пловдив се представи с 2 оригинални макета: електроенергиен комплекс и соларно задвижвана лодка. Иновативните соларните панели на комплекса би трябвало да зареждат батериите на автомобили, на улични лампи. А чрез филтри за дъждовната вода, съхранявана в басейни, ще могат да се задоволяват питейните нужди на комплекса.

Ангел, Васил, Янко, Тодор се радват на подчертано медийно внимание.

       Вторият проект на пловдивската гимназия е заложил на яхта на бъдещето. Тя ще може да се задвижва не само чрез енергията от соларни панели, а и от тази на вълните, като се използват пиезоелектрически кристали под корпуса на лодката. Помислено е и за спасяването на екипажите при бедствия, като  чрез разцепване на лодката на две части, горният й корпус с хората остава невредим.

Рангел, Ивилян и Даниел са горди със своята лодка.

       Заслужени овации получи и най-младият участник – деветокласникът от Силистра Радослав Петров, едно скромно момче притесняващо се от фотообективи. Това не му е попречило да разработи проект за инсталация, произвеждаща биогаз от тор в кравеферми и свинеферми, както и от растителни селскостопански продукти за собствените енергийни нужди на фермите.

Инсталацията на Радослав за биогаз.

       Всеки от останалите макети притежаваше не малко рационални зрънца, каквито съдържаха и изнесените ученически доклади, както и постиженията в другите състезателни категории: „Разработка на образователен модул”, филм на тема „Енергетиката и ние”, онлайн образователният  курс „Електроенергетика”. В оценяващото жури участваха домакините от ТУ – Варна, РУО – Варна, Асоциацията на производителите на екологична енергия, ЕКО - МЕР – Варна, фирми от бранша и електроразпределителни дружества.
        Третото представително присъствие през средношколската седмица се състоя по същото време в зала на Факултета по електроника за участие в

   Регионален  кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как” 

с отбори и индивидуални изпълнители от Варна, Търговище, Русе, Разград, Бургас, В.Търново, Ямбол при  съдействието на търговска верига ЕЛИМЕКС от гр. Горна Оряховица (с 40 магазина за микрокомпоненти в страната) и на МОН. По регламент кръгът включваше решаване на тест от 20 въпроса в течение на 20 минути, последвано от 50-минутна практическа задача за електрически монтаж на печатна платка по дадена схема и допълнителен подбор на електронни компоненти.

Създадените печатни платки „Стрелата на Купидон”, „Светодиодна планета Сатурн”, „Цветен светодиоден контролер” и „Анимирана указателна стрелка”.

       В тържествена обстановка и при много овации победителите от двете състезания получиха сертификати и подаръци от фирмите спонсори, а зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Маргрета Василева обяви специалната  награда на университета: „С получените сертификати за доказано успешно представяне – обърна се тя към младите надежди, – вече можете да се чувствате като студенти във варненския Технически университет. За вас не се налагат допълнителни приемни изпити!”

Николай ЖЕКОВ