Преобразени в тържествени тоги, момичета и момчета, магистри и бакалаври от инженерния факултет, слушаха на крака в аулата на  университета студентския химн със съжалението, че вече престават да бъдат студенти. Но  слушаха и с радостното усещане, че само след минути ще държат в ръце дипломите си като възпитаници на катедрите  „Материалознание и технология на материалите”, „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”, „Индустриален дизайн”, „Транспортна техника и технологии”, „Механика и машинни елементи”, „Индустриален мениджмънт”. Всички слушаха химна и с вярата, че навлизайки в зрелостта на живота си, ще са подготвени да се преборят успешно с изпитанията му.


Деканът доц. Антонов поздравява абсолвентите. До него – ректорът проф. Росен Василев и ръководители на факултета и катедрите.

    Родители, баби и дядовци, приятели, понесли огромни букети цветя, съпреживяваха  чувствата им. Претъпканата зала не можеше да побере всички, но и останалите отвън търпеливо  чакаха да  прегърнат своите след получаването на дипломите.


Макар не успяла да попадне в залата, гордата баба Креса чака отпред да прегърне внучката си инженер-мениджъра Аделина Борисова.

Израз на чувствата на всички  стана приветственото обръщение на декана на факултета  доц. д-р Георги Антонов:
     „На днешния ден в годината на 55-годишния юбилей на нашия университет дипломи ще получат повече от 190 бакалаври и 90 магистри, обучавани и завършили специалности в рамките на Машинно-технологичния факултет. Наша изключителна гордост са 65-те отличници, от които 4-ма завършват с пълно отличие. Випускниците на факултета стават машинни инженери, дизайнери-инженери, машинни инженери по  транспортна техника, инженери-мениджъри и предприемачи.
    Скъпи абсолвенти, сигурно сега се връщате 4-5 години назад и   си спомняте какви чувства изпитвахте тогава. Пристъпвайки в нашите лекционни зали, сте си давали сметка, че ви чака нов живот, изпълнен с  изненадващи преживявания, с натрупване на знания и умения за работа в екип. Но това, което не сте знаели в онези дни, е, че тук всеки един от вас ще се изгради не само като специалист, но и като личност. През годините  вие получихте както знания и умения, така и прекрасни спомени,  създавайки истински приятелства.
    Вярвам, че окончателно сте затвърдили житейската си мисия и ще останете верни и отдадени на нея, упражнявайки една от най-престижните професии – инженерството. Нека тя винаги да озарява с вдъхновение лицата ви, да създава комфорт в душите ви и да ви прави  щастливи.
    Сега, когато прекрачвате прага на обикнатия университет и влизате в живота, за да приложите всичко научено тук, ние, вашите преподаватели, сме убедени, че целеустремено, с труд и упоритост, с борбен дух ще се реализирате добре в пожеланата професия. Но не забравяйте, че дипломирането ви не означава край на обучението, защото съвременният живот изисква непрекъснато попълване на знанията и уменията. Добро средство за издигане на компетентността ви е продължаващото обучение в магистърска и докторска  степен.
    Бих искал да се обърна към вашите родители и близки и да им благодаря за подкрепата, грижите и лишенията, които са спомогнали този тържествен миг на   получаване на дипломите да стане факт за всеки от вас.
    Пожелавам ви късмет, творчески успехи и съм убеден, че където и да постъпите на работа – в страната ни или по света, ще се превръщате в доказателство за способностите на инженерите, завършили Машинно-технологичния факултет на ТУ - Варна. Пожелавам ви здраве, за да можете да постигнете всичко това. Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас! Преследвайте мечтите си, за да се сбъднат!”
    Отговорът на абсолвентите изрази от трибуната отличничката от катедра „Индустриален мениджмънт” Диана Росенова:


Бакалавър Диана Николова благодари на преподавателите.

    „Днес за нас настъпи краят на едно вълнуващо пътуване. През тези години срещахме много предизвикателства, много трудности. Но Техническият университет  безспорно  беше един страхотен учител за нас. Тук срещнахме едни от най-интелигентните и амбициозни хора в живота си – нашите преподаватели, които ни помогнаха да продължим по-мъдри напред.
    Днес е ден, в който поставяме края на Началото, на много положен труд в името на нов етап от нашия живот. Пътят към реализацията и успеха не е лесен, но това не бива да ни плаши, а да ни мотивира да посрещаме отговорно трудностите в живота, да се усъвършенстваме в професиите си. Най-искрени благодарности отдаваме на нашите преподаватели, които ще продължат да бъдат пример за нас. Най-топли благодарности отдаваме и на нашите близки, които ни подкрепяха безусловно.
    Днес правим първата стъпка, а тя е вярата в себе си. Да не позволяваме светът, в който живеем, да ни ограничава, да определя начина ни на живот. Нека да се постараем да оставим траен отпечатък във времето, да забравим забраните и отживелите стандарти и да помним най-важното правило -  „Получаваш точно това, което даваш”.
    Дойде и вълнуващият миг на връчването на висшите инженерни дипломи. Ректорът на университета проф. д-р Росен Василев призова първо четиримата пълни отличници Владимир Георгиев, Искра Фитнева, Петър Дачев – всички от „Индустриален дизайн” и Емилия Йорданова от  „Индустриален мениджмънт”, които получиха и високото отличие „Златна значка на ТУ – Варна”.
    Традиционното „На добър път в живота!”, прегръдки, сълзи на щастие, обещания за бъдещи срещи…


Абсолвенти от специалност „Компютърни технологии в машиностроенето” пред металния символ на випускника.

    А от другата страна на уравнението образование – бизнес фирми и учреждения вече очакваха така необходимите новопокръстени специалисти. За получилите дипломите си в този вълнуващ ден несъмнено вратите им ще бъдат широко отворени.


Инженери-мениджъри  ритуално хвърлят шапки заедно с ръководителката на катедрата доц.Таня Панайотова.

Николай ЖЕКОВ