Благотворителен екип на университета подари незабравими часове на деца от сдружение „Гаврош” и от Център за обществена подкрепа в кв. „Владиславово”

         Децата са радост и грижа. Но когато родителската грижа отсъства или среща сериозни затруднения, в помощ са държавни и неправителствени организации, а с отделни хуманитарни  инициативи се намесват и  учреждения, фирми, частни лица.
         ТУ - Варна също не е безразличен към съдбите на децата в риск. По различни празнични поводи наши представители  имат добрата воля да внасят радост и топлина в живота на децата лишени от семейна ласка, от детски забавления, дори  в някои случаи и от подслон.

         Преподавателката ни по математика гл. ас. д-р Цветанка Ковачева е член на Управителния съвет на сдружение „Гаврош”, а зам.-ректор доц. д-р Тошко Петров е изявен специалист и дългогодишен преподавател по социални дейности. В една предколедна декемврийска сутрин те посетиха дом „Гаврош”  с пълна с подаръци и лакомства за децата кола. Придружаваха ги талантливи наши студенти като рап изпълнителят Сами, аниматорките Габриела и Валя (специалност „Социален мениджмънт”), танцьорката Елеонора (от същата специалност), както и зам.-председателят на Студентския съвет Иван Цанев.

Част от университетския екип, а в средата (от ляво надясно) Пенка Стоянова, Цветанка Ковачева, Тошко Петров.

         Плахи в началото заради навлизането на непознати хора в уязвимия им  детски свят, мъничетата постепенно се оживиха. Особено настроение създадоха  аниматорките, които   изрисуваха личицата на някои гаврошовци с цветната техника фейс пейтинг. Под радостните детски възгласи така оживяха любими приключенски  герои като Спайдърмен.

Спайдърмен и други изрисувани герои.

         Много впечатляващи се оказаха рап изпълненията на второкурсника Сами    (специалност „Софтуерни и интернет технологии”). Артистичното му рапиране, познато от   неговото миналогодишно участие в музикалния телевизионен формат X Faktor, беше и сега по негови  текстове, изпети на български, арабски и английски език.  Вдигнал  на крака по време на  миналогодишните телевизионни предавания    жури и публика, сега либийското момче  Сами получи не по-малко висока оценка от детската аудитория.

Рапиращият на три езика Сами.

         Последва хоровода на  танцьорки от фолклорен състав „Шарена гайда”.

Ритмичното изпълнение на „Еленино хоро”.

         Дойде ред и на артистичните изпълнения на децата, последвани от ритане и хвърляне на балони,   от  придвижване с т. нар. весело влакче и т.н.

Пътува „веселото влакче”.

         И, разбира се накрая, като очакван завършек на тържеството – всички на богатата трапеза с празничната торта и другите вкусотии, подарък от университетския колектив.

Д-р Ковачева  ще разреже коледната торта.

            Благодарността си за незабравимото преживяване децата изразяваха със грейнали очи и широки усмивки, а председателката на УС на сдружение „Гаврош” Пенка Стоянова – с думи на признателност към академичното ръководство на университета, към неговите преподаватели и студенти.

  Николай ЖЕКОВ