В миналогодишен брой на университетското списание ”Технокултура” наред с имената на членовете на редакционната колегия се четеше: „дизайн на корицата Георг Петков”. Запомнящият се проект бе работа на бакалавър отличник от катедра „Индустриален дизайн” на университета. Той провокира желанието да проследим развитието му в областта на дизайна. Година по-късно Георг имаше какво да сподели за конкурсния си магистърски прием по специалността в един от най-авторитетните европейски университети „Политекнико ди Милано” в Италия.
Георг Петков е вписан в книгата на изявените студенти на ТУ – Варна, за отличени художествени произведения и участия в международни форуми.


Георг показва на дисплея предложението си за лого на „Телеком”.

– Всеки заслужен успех си има предистория. Какви заложби, какви усилия, какви лишения дори, се наслагваха в развитието ти през годините, Георг?
– Може да изглежда странно, но не съм имал някакъв талант по отношение на рисуването, или поне не съм го изявил преди постъпването си в университета. Завърших с отличие отличната като образователни възможности варненска Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”. Интересуваха ме главно компютърните програми и математиката.
Като завърших, не бях наясно какво точно искам да уча нататък – архитектура, дизайн или нещо друго. И за да си изясня този важен въпрос в практиката, започнах работа в сайта Phone Arena.com. На интервюто за прием нямах проблеми, защото освен знанията си по информационни технологии, ползвах и английски език. Сайтът е базиран във Варна, но работи за цял свят. Превеждах статии, обработвах снимки, участвах в рекламни акции, свързани с нови технологии, с ревюта. За година работа в сайта утвърдих желанието си да продължа да се образовам в сферите на дизайна. Исках това да стане в любимата Варна и записах в Техническия университет, където имах изключителни преподаватели в катедрата като доц. Мурзова, д-р Цанкова, проф. Братанов, проф. Божидаров и другите.
– Това трябва да е част от обяснението, че артразвитието ти започва от ТУ – Варна.
– Несъмнено. В първи курс изучавахме инженерни специалности и признавам, че не ми беше особено интересно. Но от втори курс, наред с дизайнерските дисциплини започнаха и участията ми в много артфестивали, конкурси, интересни проекти, които визуализирахме с различни програми за 3D моделиране като 3DS Max, SolidWorks, Photoshop и др. Първото ми по-важно участие в изложба беше с екип студенти от катедрата, организирани от д-р Кремена Цанкова за направа на мебели от рециклируеми материали – основно излезли от употреба кашони. С този проект, който нарекохме „Егоист” участвахме успешно в няколко изложби. Друго мое важно участие беше в международния дизайн форум в Пловдив „One design week”. Голямото отличие от този форум беше самата спечелена селекция за участие при публика от много страни. Подобно бе представянето ми с колеги от катедрата в изложба на мебели в мол „Варна”, наречена CARTON-PRO. Тя беше част от международен артфестивал CONTEMPO за съвременно изкуство с изява на млади автори. Имахме и отделна групова изложба “LUCE” на осветителни тела в мобилна културна точка МОТO, която беше в подкрепа на инициативата „Варна – европейска столица на културата 2019”. Последваха и допълнителни участия с колеги състуденти в изложенията (RE)CIKLING PROJEKT, както и изложби в Художествена галерия “Борис Георгиев”, гр. Варна.


Проектът на Георг за интериорен дизайн на заведение.

В галерия CONTEMPORARY CPACE във Варна представих дебютната си самостоятелна изложба IDLV с шест дигитални графики. Общо 12 са участията ми в изложби с различни произведения по време на обучението.
– Какви са жанровите насоки на творбите ти?
– Правил съм серия от модулни мебели, като например бар-маса, която се трансформира в табуретки и обратно. Имам редица проекти за осветителни тела, за метални конструкции със стъкло, с метал, с пластмаса. В катедрата работехме и по маркетингов проект за билбордове. Правил съм серия от аудио тонколони, обединени в домашна система за озвучаване. Обичам изображенията със замби, като в самостоятелната си изложба включих обрисуван с такава техника лъв. Изпитна задача са ми били скулптура от излезли от употреба автомобилни части, ергономичен проект за комплекс от пералня и готварска печка. Част от дипломната ми работа бяха стол с метална конструкция и разработка на проект за интериорен дизайн на заведение. Паралелно с обучението работех във фирма за графичен дизайн във Варна, която изпълняваше поръчки от цял свят. Правехме проекти за фирмена идентичност – фирмени знаци, флайери, визитки, рекламни материали. С доброволчески рекламен труд съм участвал и в организацията за деца в неравностойно положение „Сдружение за теб”.
– Много интересно е предложението ти за лого на компанията „Теленор”, наследила мобилния оператор „Глобул”.
– При обявената фирмена промяна реших да участвам в рекламната кампания на „Теленор”. Изпратих мой студентски проект на новия оператор с подходяща според мен визия и съответното послание. Това мое предложение за лого много напомня на по-късно утвърденото, познатото на всички, но не мога да кажа, че аз съм му автора. Бих се радвал обаче, ако е ползвано нещо от идеята ми.
– Как се класира за магистратура в една от световните модни столици? Кога започваш в „Политекнико ди Милано”?
– Документите си пратих в Милано онлайн – портфолио с мои работи, мотивационно писмо, препоръки от преподавателите ми доц. Цена Мурзова и д-р Кремена Цанкова. Неотдавна получих утвърдителния отговор. Учебният процес там ще започне през октомври, но до последно ще продължа да работя като интериорен дизайнер за сайта Phone Arena.com.
Радвам се, че и колежката ми Жана Петрова също е приета в „Политекнико”. С нея имаме общи участия в няколко изложби. Приети са също Йоанна Стойкова от предния ни дизайнерски курс и Живко Войнов от катедра „Икономика и мениджмънт”.


На форума в Пловдив. Високият вляво – Георг, седнала на втори ред – Жана.

– На добър път, нови отлични постижения и завръщане за талантливи артистични изяви в България!

Николай ЖЕКОВ