Катедра „Социални и правни науки” отпразнува Международния ден на социалната работа съвместно с партньорски институции и организации

Тържественият форум в университета, посветен на празника на социалните работници, показа колко много звена – държавни, общински, частни, са поели като свой дълг и професия грижата за хора в незавидно физическо, интелектуално, материално положение. Специализирани дирекции, сдружения, асоциации, фондации, центрове на благотворителната общност бяха изпратили свои представители в университета, за да споделят добрите си практики в социалните дейности.
Известно е, че голяма част от помагащите на „унизените и оскърбените” (по Достоевски) деца, на умствено неравностойните, парализираните, насилваните, бездомните полагат усилия за техния по-достоен живот единствено от хуманни подбуди, без материално стимулиране.

Със заслужено силни думи на признателност поздрави присъстващите в препълнената зала зам.-ректорът на университета и доскорошен ръководител на катедрата доц. д.п.н. Тошко Петров: „Надявам се всеотдайността на посветилите се на това благородно дело да бъде оценена по достойнство от обществото и държавата и то да стане приоритетно, включително в Закона за висшето образование. А ние, които сме му се посветили, ще продължаваме да работим за утвърждаване на тази достойна професия, целяща хуманизирането на обществото”.


При откриването от ляво надясно: деканът на факултета доц. М. Йорданова (в бяло), зам.-ректор доц. Т. Петров, ръководителят на катедрата доц. Л. Аврамов, гл. ас. д-р П. Ставрева.

Представители на социалната общност

Не би могло тук да се изброят 27-те социални организации в региона с техните практики, инициативи, ангажименти за съдействие и помощ на нуждаещите се. Дори само наименованията на част от тях говорят достатъчно за същността им: фондация „SOS семейства в риск”, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения, Сдружение „Семеен център „Мария“, Дневен център за деца и младежи с увреждания „Св. Йоан Златоуст”, Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, „Другарче”, „Център за възстановяване на деца с увреждания от семеен тип „Вл. Варненчик“, Защитено жилище за лица с ментални увреждания, „Приют за временно настаняване на пълнолетни жертви на трафик на хора”, Сдружение „Спина бифида и хидроцефалия” и т. н.
На празничната среща в университета добър ориентир за същността на социалната работа се оказаха

споделените хуманитарни практики, ползвани от 27-те институции

Те се осъществяват чрез многообразни форми като „Социална рехабилитация и интеграция за деца от улицата”; „Работа с деца със специфични потребности”; „Обучение, свързано с т. нар. приемна грижа, и проследяване развитието на децата в новата им семейна среда”; „Подготовка за връщане на детето в биологичното му семейство и контрол на полаганите там грижи”; „Превенция за отпадане на деца от образователната система и мотивация това да не се случва”; „Психологическа подкрепа за преживяване на травмите от претърпяно от деца насилие”; „Процесуално представителство в съда за защита от домашно насилие”; „Работа против синдрома на родителското отчуждение”; „Подкрепяща среда за развитието на всеки човек с интелектуални затруднения за равнопоставеното му участие в живота на общността”; „Защитено жилище за хора с умствена изостаналост” и т. н.
Интерес представляват и използваните от социалните работници педагогически прийоми за постигане на горните цели: „Езикова и говорна терапия”, „Арттерапия”, „Музикотерапия”, „Хлеботерапия” (колективно замесване на тесто), „Трудотерапия”, „Развитие на комуникационни умения”, „Усвояване на различни опитности”, „Екскурзии, игри, танци, компютърно обучение, забавления” и т. н

Важен партньор на всички социални институции във Варна и региона е специалността „Социален мениджмънт”

на университетската катедра ”Социални и правни науки”. В неформалната обстановка на поздравления и награди за отличили се студенти в кафе „Модера” информация за обучението в специалността даде гл.ас. д-р Полина Ставрева. „Положителното е, че има много желаещи за обучение по социалните дисциплини – сподели тя. – Всичките наши 45 места за прием в редовно обучение са запълнени, а при задочниците, също при 45 места, дори е налице конкуренция. Катедра „Социални и правни науки“ е класирана на второ място в Националната рейтингова система по направлението ни за 2014/2015 учебна година.
Още от първи курс започваме с практикум по управление за студентите във всички партньорски организации, а най-добрите могат да започнат работа веднага като доброволци, сътрудници, стажанти. Имаме наши студенти, които се издигнаха до ръководители на организациите, в които започнаха работа, след като завършиха. Студентите ни освен по социална работа и социална политика получават специализирана подготовка и в областите психология, социология и право. Участват в благотворителни и доброволчески инициативи, като коледни, осмомартенски базари, изложби, уъркшопове с младежи с умствени затруднения. Участват и в дарителски кампании за кръвопреливане. Имат възможност за обмен по програма „Еразъм+”, включваме ги и в университетски и европейски проекти, като „Приеми дете” за обучение на приемни родители, като „Включени не заключени”. Последният е за премахване на запрещенията над младежи с умствени затруднения, за да им се даде право и те да се грижат за децата си, да гласуват, да избират образованието си и т.н. За целта биват подпомагани да вземат самостоятелни решения. Най-новата разработка съвместно с екип на „Център за обществена подкрепа – Варна” е проект за мъже за отговорно бащинство по подобие на програмата за млади майки.
Някои от студентите ни са със здравни нарушения, включително зрителни, слухови, но това ги прави още по-съпричастни към нуждаещите се от помощ.”


Студентите от компютърни специалности Петко Милев и Кольо Димов обучават по спортни танци деца от Дом „Гаврош”.

Факт, достоен за уважение (и за последователи) е, че в нашия университет

хуманната грижа е приоритет не само за „Социален мениджмънт”

Малцина знаят например, че член на Управителния съвет на сдружение „Гаврош” за деца, останали без дом и родителска грижа, е преподавателката в департамент „Математика” гл. ас. д-р Цветанка Ковачева. Тя е инициатор и организатор на редица благотворителни акции по празнични поводи с много играчки, дрехи, лакомства за „бездомните гаврошовци” (по Смирненски) в Дом „Гаврош”. Средствата за коледното гостуване в Дома са осигурени от преподаватели, студенти, административни служители чрез инициирана от студентките Десислава Галлеова и Никол Кънчева дарителска акция. Също за „Гаврош” студентът от специалност „Корабоводене” Росен Стоев подари на децата радио CD плейър и 2 монитора, закупени със собствени средства, а студенти от съставите по спортни танци „Одесос денс” и по народни танци „Ален Божур” изнасяха свои програми пред децата и ги обучаваха да танцуват.
Ярък пример за отдаденост на социалното дело е магистърката от „Социален мениджмънт” Галя Койчева. Тя е председател на родителската неправителствена организация сдружение „Семеен център – Мария”, чиято мисия е създаването на съвременна социална мрежа в помощ на семействата и децата със затруднения и с таланти. Под ръководството на Койчева е и Дневен център „Слънчевата къща” за пълнолетни с увреждания. „Искаме да върнем слънцето в душите на младите хора с физически и умствени затруднения, да предизвикаме усмивките им, желанието за пълноценен живот”, е хуманната мотивация на магистърката, нестимулирана от заплащане на усилията.
Несъмнено Койчева съвсем не е единствената в своята специалност и в университета, която се ръководи от убеждението, че най-добрата помощ и най-доброто лекарство за човека е човекът със сърце.

Николай ЖЕКОВ