Като част от учебния процес по дисциплината „Промишлени топло- и масообменни системи” студенти от IV курс на специалност „Топлотехника” и „Химическо машиностроене” от ТУ-Варна, посетиха под ръководството на доц. Чакърова и доц. Павлова мебелната фабрика „Импресия” в гр. Провадия. Превърналите се в традиция за катедрата изнесени практически занятия са важна част от всяка учебна дисциплина и целят да подобрят усвояването на учебния материал, както и нагледно да осъществят връзката между теория и практика.

При посещението си във фабриката бъдещите инженери топлотехници се запознаха с особеностите на сушилния процес на букова и иглолистна дървесина, използвани като основна суровина за произвежданите градински мебели и съоръжения за детски площадки. На студентите беше интересно и полезно да наблюдават „на живо” работещите сушилни от камерен тип и да обогатят знанията си с изчерпателните разяснения на, управителя на „Импресия” инж. Светослав Атов. Той им показа как напрактика се регулират и управляват производствените процеси, за да могат крайните продукти да отговарят на наложените технологични изисквания и да бъдат издръжливи на външни въздействия.
Четвъртокурсниците топлотехници се запознаха със спецификата при организацията на въздухообмена, при изграждането и експлоатацията на вентилационни инсталации за специфични по предназначение помещения като бояджийните и производствени цехове. Получените практически познания онагледиха теоретичните познания на студентите, получени в дисциплината „Промишлена вентилация и обезпрашаване”. Важен акцент в професионалното изложение на инж. Атов бяха технологичните решения за експлоатираните в мебелната фабрика инсталации за сгъстен въздух с прилежащата им компресорна станция, както и със системите за топловъздушно отопление.
Наред с практическите познания, бъдещите инженери получиха нагледно доказателство, че множеството класове топлотехнически системи играят съществена роля във всеки производствен цикъл и са отговорни за качеството на крайния продукт. Съществен дял имат и за създаването на комфортна, здравословна работна среда.

Ас. Надежда ДОСЕВА