Температурата на въздуха във Варна през този ден е 5 градуса, на морската вода – 6. От пронизващия вятър и ледения дъжд на първа буна мръзнат топло облечените варненци, дошли да присъстват на Великия Богоявленски водосвет, посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан.
Варненският и великопреславски митрополит Йоан извършва ритуалното хвърляне на Светия кръст в черноморските води. За традиционното спасяване на кръста и за здраве на всички скачат в надпревара 46 смелчаци. Пръв успява да стигне до него и да го вдигне високо над водата третокурсникът от специалност „Корабоводене” на факултет „Морски науки и екология” на ТУ – Варна, Анжело Димитров.

Анжело скача за Кръста вече за осми път през своите 24 години и за пети път го вдига тържествуващ в ръцете си. Каква е мотивацията му?
„Като възпитан в Христовата вяра, на мен ми е интересно и приятно да съм част от този хубав ритуал – обяснява той. – Знаем, че това изпитание е наречено за здраве, но аз виждам в него и възможност да се преборя с вътрешната си съпротива, влизайки в ледените води. Така си възпитавам вярата, че нищо не може да ме спре в добрите ми намерения и желания. Убедих се, че участието в подобни трудности калява не само тялото, а и духа. А колкото до плувните ми умения, преди няколко години бях състезател и в младежки, и в мъжки отбори, със спечелени златни, сребърни, бронзови медали от републикански първенства.”
И като студент Анжело е с много добри постижения, няма невзети изпити. Записал е „Корабоводене”, защото морето го влече. Мечтае да стане морски капитан, да пътува по света, да живее динамично и интересно.
Вторият кръст, изваден на Богоявление от възпитаник на университета същия ден, е от езерните води при град Белослав. Постижението е на Андрей Павлов от същия град, второкурсник, специалност „Експлоатация на флота и пристанищата” на Корабостроителния факултет.


сн.1 Анжело пожелава здраве на всички. сн.2 Андрей с кръста в ръце

„В нашия град ритуалът с изваждането на Светия кръст се изпълнява от 4 години – разказва младежът. – Аз участвах през последните две години и вече втори пореден път го вадя от езерните води. Студено беше, но трябваше да се преборя с осмината си съперници. Случи се така, че когато отец Георги реши да хвърли кръста, той се закачи в расото му и излетя много встрани от мен. Наложи се да заобикалям с плуване другите участници, но въпреки всичко успях да се наложа, защото тренирам плуване почти всеки ден. И бях много щастлив пръв да целуна кръста.”
И Андрей е добър студент, взел е всичките си изпити. Много е доволен от коректността и подготовката на преподавателите си. Мечтае да се реализира в професия, свързана с морето.
Анжело и Андрей не са единствените от университета, престрашили се да скочат в ледените води за спасяване на кръста. Ивелин Орлов не успява да доплува първи, но затова пък изважда на брега едно от момчетата, изпаднало в термичен шок от ледената вода. Ивелин, Илия Христов и Стелиан Петков също са от специалност „Експлоатация на флота и пристанищата”, а Ясен Желев - от специалност „Електроника”. Всички са старателни студенти.


сн.1 Анжело и Андрей с преподавателите си по сн.2Ивелин, Илия, Стелиан, Ясен.
плуване Несторов и Иванов.

Старши преподавателите по плуване Явор Несторов и Иван Иванов от катедра „Физическо възпитание и спорт” на университета са изключително доволни от своите възпитаници. Определят ги като спортисти по душа, отговорни и в обучението си по специалностите, и при спортните занимания. Едва ли им е леко, когато в 7 часа сутрин другите още спят, да са във водите на открития градски басейн ”Приморски”, който университетът ползва. Особено редовен при тренировките е Андрей Павлов, затова сп. преп. Иванов го взема със себе си като спасител на плажа през лятото в курорта Свети Константин и Елена край Варна. А Анжело Димитров и Ясен Желев са включени в представителния отбор по плуване на ТУ – Варна.
„С мъжкото си поведение, старанието и амбициите си – казват двамата преподаватели – тези наши момчета със сигурност ще постигнат много в живота.”

Николай ЖЕКОВ