Ректорът на ТУ – Варна, доц. д-р Росен Василев и Ректорът на ТУ – Острава, Чехия, проф. Иво Вондрак сключиха 2 договора за сътрудничество

Наша представителна делегация, водена от Ректор доц. д-р Росен Василев, посети в края на ноември т.г. град Острава по покана на колегите от Техническия университет в чешкия град.
В разговорите с Ректора проф. Иво Вондрак, с декана на факултета „Електротехника и информатика” проф. Вацлав Снашел, с ръководителя на катедра „Информатика” д-р Едуард Сойка, с ръководителя на катедра „Електротехника” доц. Витезслав Стускала и ръководителя на катедра „Телекомуникации” доц. Мирослав Возняк от наша страна освен Ректор Василев участваха и зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Маргрета Василева, както и преподавателят от катедра „Компютърни науки и технологии” доц. д-р Елена Рачева.


Делегацията ни в Острава: доцентите Василев, Василева, Рачева (от ляво надясно). Доц. Личев (крайният вдясно)е от университета в Острава.

Град Острава, също като град Варна, е третият по големина за своята страна и е с почти същия брой жители. Положителното в негова полза е, че след демократичните промени е запазил (или в някои случаи трансформирал) най-значимите си компании в тежката индустрия. Изпълнява и редица поръчки на корпорация „Фолксваген груп” за измервания, осветление на автомобилните фарове и др. Всичко това, разбира се, дава редица предимства и на остравския Технически университет, който обучава инженерни и икономически кадри, като подготвя и голям брой докторанти, включвани в преподавателската дейност. Съхранената градска промишленост е станала живителна среда за образователната му и научноизследователска дейност. Предприятията осигуряват достатъчно работни места и възможности за стаж за възпитаниците на университета, в резултат на което наборът на първокурсници не среща проблеми.
В тридневните си контакти с колеги от Острава нашата делегация е оценила редица постижения и добри практики на тамошния университет. Не само голяма част от сградите му са строени през последните години по европейски проекти, а и многобройните лаборатории са с най-съвременна апаратура.


Изглед от кампуса на ТУ - Острава.

Интересен момент в практиката на университета е, че към всяка катедра работят научни работници, които се занимават само с изследователска дейност, без да са ангажирани с лекционни часове. Преподавателите също се включват активно в изследователските проекти. Сред тях има и „българска следа” – доцентът от катедра „Информатика” Лъчезар Личев, преподавател по компютърна графика.


Ректорите на двата университета подписват договорите за сътрудничество.

За качествата на научната продукция на ТУ – Острава, говорят научните му конференции и списания, които са индексирани в най-престижните световни референтни бази данни, като Scopus, Thomson Reuters и др. Публикациите в списанията са с импакт фактор, което дава съответната видимост на университета сред световните научни среди.
С достойния нов партньор – ТУ-Острава, нашият университет сключи два договора, скрепени с подписите на ректорите проф. Иво Вондрак и доц. Росен Василев. Самите им формулировки говорят достатъчно красноречиво за тяхната същност: „Договор за двустранно сътрудничество между университети” и „Договор за мобилност на студенти, докторанти и преподаватели по програма „Еразъм +”.


Споразуменията за сътрудничество с ТУ - Острава .

Николай ЖЕКОВ