В едноседмично обучение се включиха курсисти в модул „Антропоморфни фантоми” от международния пилотен курс за експерти по медицинска физика. Курсът се провежда в рамките на Европейски проект EUTEMPE-RX по 7-ма рамкова програма. В модула са регистрирани и се обучават 17 участници от 14 страни, в това число медицински физици от МУ-Варна и МБАЛ “Св. Марина”.
През цялата седмица курсистите ще слушат лекции от наши и чуждестранни преподаватели и с помощта на интернет ще участват в дистанционни беседи с изследователи от САЩ. В обучението са включени и практически занятия и упражнения, чрез които се цели освен предаването на нови знания, още и създаване на умения по моделиране на човешки тъкани и органи, по генериране на изкуствени рентгенови изображения, по получаване на предварителна оценка на абсорбираната доза при облъчване, по създаване на триизмерни реални обекти от компютърни модели и др. Сами, без използване на рентгенови апарати и скенери, курсистите ще могат в бъдеще да провеждат виртуални експерименти и да проверяват на принципно ниво различни нови идеи или хипотези.
Обучението завършва в неделя с полагане на писмен изпит и представяне на проекти, които участниците ще са разработили през седмицата.

 

 

 

 

 

Доц. д-р Иван БУЛИЕВ