Конферентната зала на университета e изпълнена до предел от току-що напуснали училищните скамейки младежи и девойки, както и от вече натрупали трудов стаж новоприети задочници. Да споделят радостта им са пристигнали и много гости, родители. Всичко в тържествения ден се случва по новому. Ново е ранното откриване на учебната година, при това не от студенти редовно, а от задочно обучение. Новоизбрани са членовете на академичното университетско ръководство, нов е сценарият на ритуала по откриването, различни са и поканените високопоставени обществени деятели.


Зам.-ректор доц. Цена Мурзова, Зам.ректор доц. Николай Минчев и Ректор
Росен Василев приемат светата благословия на отец Ясен.

Всички на крака – в залата прозвучава вековният студентски химн Gaudeamus igitur. Следват го националният химн и химнът на Европейския съюз.
Като първо по рода си, ранното откриване на лекционните занимания със задочници е замислено само за новоприетите във Факултета по морски науки и екология (ФМНЕ), с тенденция да се превърне в традиция и в бъдеще да се организира едновременно за всички факултети.
Водеща на тържеството е новоизбран декан – доц. д-р Недка Николова. За света благословия и водосвет (също нов елемент в церемониала), тя кани пред присъстващите представителя на Варненската и Великопреславска митрополия отец Ясен. След богослужебната част той отправя съвети към младите хора да намерят сили да продължават с увереност напред в неспокойното ни време, да се подкрепят взаимно, да ценят знанието и да служат на доброто.
Доц. Николова представя на студентите присъстващите на тържеството членове на академичното ръководство на университета: Ректорът доц. д-р инж. Росен Василев, зам.ректорите доц. д-р инж. Николай Минчев, доц. д-р Цена Мурзова. Водещата обявява уважилите тържеството представители на варненската общинска администрация, общественици от различни институции, работодатели, родители, близки. Прочита редица поздравителни адреси, включително на депутати от парламентарно представените политически сили.
Многозначителен се оказва фактът, че част от гостите на ръководни обществени и стопански постове във Варна са възпитаници на университета: Зам. областния управител инж. Цветомир Петров, който поздрави студентите и заяви, че от собствен опит е убеден в правилния им избор да предпочетат специалности на ТУ-Варна; Председателят на общинската комисия по наука и образование инж. Славчо Славов, който отбеляза изключителната основа от знания, давани от университета и подчерта предимствата на зрелостта и опита, които отличават задочните от редовните студенти; Директорът на варненската Морска гимназия г-жа Пепа Василева, която увери присъстващите млади хора, че изборът им е гаранция за бъдещи успехи, обосновани от отличната работа на преподавателите.


Областният управител Цветомир Петров приветства задочниците.

В приветствието си към новото студентско попълнение Ректор доц. д-р Росен Василев отбеляза: „Днес с новоприетите във Факултетът по морски науки и екология 124 задочни студенти поставяме началото на една нова традиция: да откриваме университетските учебни години не само за студентите от редовната форма на обучение, а и за студентите от задочната форма. Макар и най-младият в университета, за 24-те си години учебна дейност факултетът, в който сега се обучават 1456 студенти от 7 специалности, зае едно от водещите места благодарение на добрата подготовка и работа на преподавателите и на отличната си материална база. Чрез нея вие, скъпи първокурсници, ще можете да получите много добра, съвременна подготовка. Убеден съм, че усилията в това отношение ще бъдат двустранни – както от страна на преподавателите ви, от чийто професионализъм несъмнено ще бъдете удовлетворени, така и от самите вас, с усърдието и постоянството, на което мисля ще заложите.”
Оптимистично потвърждение на думите на Ректор Росен Василев станаха връчените от него студентски книжки на постигналите най-високи резултати в кандидат-студентския конкурс.


Ректор Василев връчва студентски книжки на отлично представилите се.

Последваха поздравления и пожелания от представители на други факултети. Особено емоционално бе обръщението към залата на майката на двама студенти, обучавани в университета, г-жа Марияна Щерева: „Ние, вашите родители, драги първокурсници, убедено подкрепяме избора ви да се подготвяте за живота във варненския Технически университет. Много сме горди с вас, имаме големи надежди за бъдещето ви!”
Сред многото поздравления и пожелания за успех се откроиха думите на представителя на бизнеса и на спонсорите на факултета г-н Славчо Йончев. „Който е натрупал знания, за него вратите ще са отворени навсякъде – обърна се към студентите той. – А вие със сигурност ще получите отлични знания, защото факултетът разполага с материална база буквално на световно равнище. Като специалист ви уверявам, че новият тренажорен комплекс, който ще ползват присъстващите тук бъдещи морски специалисти, е без аналог в целия свят. Подобен има само в Аржентина, но макар и с по-големи габарити, той е с много по-малки възможности. „Пълен напред, момчета и момичета!” И много бъдещи успехи!”
А за своето пътуване напред вече „вдигаха котва” абсолвентите на факултета. Трима техни отличници се появиха със спечелената Купа на Ректора в ръце, символично предавайки чрез нея щафетата на знанието на колегите си първокурсници.

Щафетната купа на знанието преминава в ръцете на първокурсници.

На добър път в живота, млади надежди на България!

Николай ЖЕКОВ