Деканът на ФД „Докторанти” на ТУ-Варна, проф. д.т.н. инж. Николай Минчев е удостоен с почетното отличие на ТУ-София

Плодотворните колегиални отношения между двата най-големи технически университета в страната бележат начало от 1963 г., когато основател и първи ректор на варненския Технически университет става зам.-ректорът на софийския Технически университет проф. к.т.н. инж. Марин Опрев. Следва обмен на преподавателски и научен опит и логично няколко професори на ТУ-София са удостоени до днес с отличието „доктор хонорис кауза” на ТУ-Варна.
С първото подобно звание за наш преподавател, учен и ръководител, гласувано от университета в София, беше отличен проф. д.т.н. Николай Минчев.

Под звуците на Gaudeamus igitur в препълнената зала на Библиотечно-информационния център на ТУ-София, на 8 юли т.г. бе извършено ритуалното удостояване на проф. Минчев с високото академично звание. Сред присъстващите на тържеството бе и Ректорът на ТУ-Варна, доц. д-р инж. Росен Василев.
„За нас днес е щастлив ден, че връчваме това достойно звание на един голям приятел на нашия университет, допринесъл за неговото развитие и авторитет – каза ректорът на ТУ-София, проф. д.т.н. инж. Георги Михов при връчването на грамотата за отличието. – Той е щастлив войн с приятелството ни и с онова, което е направил за двата университета. Удостояването на проф. Минчев е заслуга за значителния му принос в утвърждаването на ТУ-София в страната и чужбина, като водещ български образователен и изследователски център.”


Проф. Михов връчва на проф. Минчев грамотата за званието.

Председателстващият събитието проф. д-р инж. Георги Тодоров, декан на МТФ на ТУ-София, очерта при откриването на тържественото заседание

основните жалони в академичното развитие на проф. Минчев:

* 1969 г. – завършва ВВМУ „Н. Вапцаров” във Варна и веднага след това печели конкурс за асистент в катедра „Теория на механизмите и машините” (ТММ) в тогавашния ВМЕИ – София, в Машинно-технологичен факултет
* 1970 г. – по искане на ВВМУ е прехвърлен като асистент във Варна
* 1972 г. – защитава кандидатска дисертация и през 1974 г. е утвърден за доцент
по ТММ
* 1981 г. – защитава дисертация за доктор на техническите науки в областта на
динамика на машините
* 1984 г. – утвърден е за професор по ТММ и става най-младият професор
в страната. (Днес е с най-продължителния професорски стаж)
* 1986 г. – преминава на работа в тогавашния ВМЕИ-Варна, по искане на
ръководството му. 6 години е ръководител на катедра „Техническа механика”, а
впоследствие 2 пъти по 2 мандата с известно прекъсване е декан на тогавашния
Машиностроителен факултет. Чете лекции в областта на техническата механика,
автор е на много учебници и на повече от 200 научни публикации в наши и
чуждестранни издания
* от 1991 г. е председател на Националния комитет по теория на механизмите и машините, в което си качество изгражда трайни отношения между университетите

* Председателствал е множество акредитационни комисии, в т.ч. при предходната институционална акредитация на ТУ-София.
След като благодари за оказаната висока чест, проф. Минчев изнесе пред аудиторията лекция на тема „Мястото на механиката на машините в инженерната практика”.

За създадената от проф. Минчев научна школа в ТУ-Варна, и страната

професорът разказа в интервю за университетското списание „Технокултура”.
Подготвил е 18 докторанти от университетите в ТУ-Варна, ТУ-София, ВВМУ-Варна, Националния военен университет „В. Левски” и Шуменския – „К. Преславски, и докторантите са защитили ОКС „доктор”. От 1973 г. проф. Минчев организира национален семинар по динамика на механични системи, като от 1986 г. семинарът разширява аудиторията си за специалисти в областта на механиката от цялата страна. Оттогава всички докторанти биват докладвани на конференциите на този национален семинар, провеждан във Варна и впоследствие са ставали доценти.


Проф. Минчев на поредната докторска защита в университета.

Като председател на Националния комитет по теория на механизмите и машините, професорът става и председател на редколегиите на 3 национални научни списания в областта на механиката, които са съвместни издания на Комитета с ТУ-Варна. Това са „Механика на машините”, „Машиностроене и машинознание”, „Топлотехника.” Списанията се превръщат в утвърден форум за иновативни идеи в областта машинното инженерство в България. В тях публикуват изследванията си специалисти от всички наши университети и от БАН.
Има един изключителен факт в биографията на проф. Минчев в личен семеен план. Тримата му синове, също като самия него, са завършили „Корабни машини и механизми”, като и тримата днес са доценти. Най-големият – също с името Николай Минчев, – декан в ТУ-Варна, отскоро е зам.-ректор на университета. Другите двама, близнаци, преподават във ВВМУ-Варна. Четирима хабилитирани специалисти баща и синове…това вече е академична семейна династия, без аналог поне в нашата страна.
112-ият брой на националното списание „Механика на машините” е посветен на 70-годишнината на проф. Минчев. Поместени са части от негови дисертации и публикации. Особен интерес представляват страниците за внедрявания на научни резултати с участието на професора. При катастрофалната авария в завод „Полимери”, Девня през 1985 г. с 21 загинали, неговият екип успява да обори експертно версията на следствието за вина на главния механик и неговите подчинени, изправени пред дългогодишен затвор. И да посочи действителната причина за аварията. Намерен е експертният отговор и защо първият ни 38 000-ен кораб на БМФ е трябвало да се върне без да прекоси Атлантика и как да бъдат отстранени техническите пропуски на производството. Сегашният завод „Агрополихим” дължи навременния си пуск също благодарение на компетентната намеса на проф. Минчев, когато производителите на компресор с високи вибрации не са намерили способ да ги отстранят. Решавани са проблеми и е правена вибродиагностика на Завода за азотни торове, на ТЕЦ-овете във Варна, Шумен, Марица изток–2, на двигатели с вътрешно горене, правени са корекции на гребни винтове и т.н.
Многобройните експертни намеси на проф. Минчев и екипите, в които е участвал при проблеми в индустрията, са довели до неизчислими ползи за родната икономика.
Честит славен юбилей, г-н професоре! За академичния свят, както бе казано при удостояването Ви с „доктор хонорис кауза”, 70-те години са само една зряла творческа възраст.

Николай ЖЕКОВ