Оспорвано състезание на млади олимпийски надежди по теоретична електротехника

От години се е наложила традицията най-добрите студенти по теоретична електротехника да мерят сили и знания с най-добрите си колеги от техническите университети в страната, в които се изучават силнотокови и слаботокови електротехнически специалности. За нашия университет подборът на най-добрите се прави от Електротехническия факултет и от Факултета по електроника.
Всяка година домакини на т.нар. Студентска олимпиада по Теоретична електротехника са различни университети на ротационен принцип. След 2009 г. нашият университет отново стана домакин на състезанието. Председател на организационния комитет за провеждането му бе доц. д-р Марин Маринов, ръководител на катедра „Теоретична и измервателна електротехника”.

„Студентските олимпиади са полезно решение – обяснява доц. Маринов. – Целта е не толкова ние, преподавателите, да оценяваме знанията на студентите, а те сами да стимулират амбициите си, да съпоставят развитието си с това на други колеги, да се себедоказват в очакванията си за бъдещето. В рамките на четири часа участниците решават по три задачи от теоретичната електротехника за различни електрически схеми. Много по-сложни са от решаваните по време на редовния учебен процес, което се вижда и от самата формулировка на типовите задачи: „Хармонични режими в линейни електрически вериги”, „Анализ на нехармонични периодични процеси в линейни електрически вериги“, „Преходни процеси в електрически вериги от първи и втори ред” и т.н. Затова за олимпиадата подбираме най-подготвените студенти, но се случва някои от тях да отказват участие, защото се налагат тежки предварителни занятия с преподаватели в течение на месеци преди състезанието.


Определят се вариантите на задачите. Вляво – доц. Маринов.

Подготовката на нашите отбори през годините води гл.ас. Румяна Пенова, а ръководител на екипите ни в последно време е доц. д-р Сава Савов, който като представител на отбора домакин бе и председател на журито за тази олимпиада. А водачите на останалите отбори, приели да участват, стават членове на журито и следят за феърплея при оценяването на работата върху задачите.”


Предсъстезателно напрежение в зала 114 М.

От години вече са се наложили

правилата за провеждане на състезанията между отборите,

като всеки от съответното учебно заведение представя свои задачи за решаване, а окончателното определяне кои задачи да влязат в пликовете за работа на всеки участник, става чрез жребий. Състезават се по 5 студенти в отбор от учебно заведение, но могат да бъдат заявени и повече негови екипи. Състезателите трябва да бъдат студенти единствено от първи до трети курс на специалностите си, което се удостоверява със заверено потвърждение от всеки университет.
На настоящата олимпиада участваха 6 студентски формации. С 2 отбора се представи ТУ-София, с 2 отбора участваха и студенти от Пловдив, като единият бе от УХТ-Пловдив, другият – от Пловдивския филиал на ТУ-София. Останалите 2 участващи отбора са ХТМУ- София и домакините от ТУ-Варна.
След 4-часовия напрегнат труд, „олимпийците” се настаниха в една от залите на университетския стол, където в неформална обстановка, гарнирана с малка почерпка, очакваха да бъдат обявени победителите. Всички изглеждаха доволни от представянето си, а това бе по-важно от самото класиране. Защото тези млади хора наистина знаеха и можеха.

Класирането на отборите и заслужените награди
обяви зам.-ректор доц. д-р Мария Маринова:


Зам.-ректор доц. Маринова обявява отличените студенти и отбори. Вдясно – доц. Савов и доц. Маринов.

Отборно класиране:
I място – ТУ – София, филиал Пловдив;
II място - ТУ- София, I отбор;
III място – ХТМУ - София;
IV място – ТУ – Варна;
V място – ТУ - София, II отбор;
VI място УХТ – Пловдив

Индивидуално класиране:
I място – Константин-Кирил Срацимир Савов, ТУ – София;
II място - Иван Антонов Тонев, ТУ – Варна;
III място - Николай Иванов Иванов, от ТУ - София, филиал Пловдив.

Няма състезания, в които едни и същи хора или едни и същи отбори да печелят неизменно призовите награди. Наши участници неведнъж през годините са печелили първи места и в индивидуалното, и в отборното класиране, като най-запомняща се е индивидуалната победа през 2008 г. на тогавашния ни студент Николай Николаев, който впоследствие стана национален студент на годината, а днес е ас., доктор, преподавател в катедра „Електроенергетика”,.


Отборът на ТУ-Варна за 2015 г.: Иван Тонев, Светлозар Радев, Кирил Димитров, Петя Панайотова, Пламен Стоянов (от ляво надясно).

Второто място в индивидуално класиране на студента Иван Тонев

на тази олимпиада от нашия университет, също е сериозен успех както за него, така и за преподавателите му от катедра „Електроенергетика”. Второкурсникът отстъпи първото място само с разлика от половин точка. „Мисля, че това в някаква степен се получи – казва амбициозното момче, – защото на първенеца от София се падна при жребия една от задачите, предложена от неговия университет. Аз и нашият отбор нямахме същия шанс. Но въпреки всичко съм много доволен от участието си, защото положените усилия няма да отидат напразно. Те са важна част от подготовката ми за бъдещата професия. Много четох, много задачи реших. Самата номинация от университета за участие в такова състезание, пък и сертификатът, наградите, вече са успех, който не остава скрит и за бъдещия работодател. Възможностите за реализация в нашата страна в тази област са достатъчно добри, особено за подготвените, за качествените хора. Поради това изобщо не мисля за работа в чужбина.”


Ръководителят на катедра „Електроенергетика” доц. Врангов награждава с маркови тонколони своя студентТонев.

Студентът Иван Тонев е от град Попово, а е завършил професионална гимназия по Електротехника и електроника – гр. Горна Оряховица. Пред него и пред колегите му от университета Пламен Стоянов, Петя Панайотова, Кирил Димитров, Светлозар Радев, Стефан Стефанов скоро ще се изправят сложни професионални проблеми. Но след решаваните задачи от олимпиади, на тях ще разчитаме да разрешават и много по-сложните задачи, стоящи пред енергийното ни бъдеще.

Николай ЖЕКОВ