Как „Тигриците” станаха лесна плячка на „Хокеистките” с 3:0, а „Батальона” и „Полумесец и звезда” след равенство 2:2 – изпълнение на дузпи и …

Още се спори дали традиционният футболен турнир на университета се изигра защото е дошла пролетта, или пролетта е дошла, защото е настъпило време за турнира. Безспорното е, че на модерния ни стадион с изкуствена дренажна настилка се разгоряха здрави мъжки битки, дори по-мъжки при женските отбори.
В последния мартенски ден публиката аплодира в спор за бронза отборите на „Ел Гранде” на Електротехническия факултет и ФК „Мълния” на Факултета по изчислителна техника и автоматизация. Срещата приключи при разгромното 6: 2 в полза на „грандовете”.
Но истинската интрига се разгоря на финалните мачове. Първи се хвърлиха в битката сборните факултетни отбори на „Хокеистките” и „Тигриците”, едва удържани в спортната си злоба от свирката на професионален съдия от „А” футболна група. Отлично се представи дизайнерката Виолета Ангелова от отбора на „оранжевите” (”Хокеистките”), която не само стана авторка на първия гол във вратата на противника, но бе обявена от публиката, макар неофициално, за „мис” на турнира. Вторият гол бе дело на техничната корабостроителка Айлин Рафетова, а третият заплете в мрежата на „тигрите” програмистката Мария Игнатова. Отлични впечатления остави със самопожертвувателната си игра и вратарката Ева, която успя да запази вратата си суха.


„Тигриците” пред двубоя.

„Хокеистките” и треньрът им ст. преп.
Янчев

Като цяло отборът на оранжевите игра с отлична спойка и преливане между отделните линии, технично и атрактивно. „Отборът е в отлична кондиция – обясни неговият треньор Николай Янчев, ст. преп. в катедра „Физическо възпитание и спорт”, – защото от доста време се състезават заедно в един отбор, макар че не е футболен, а по хокей на трева. Но това все пак означава добре сработен колектив, още повече че момичетата имат спечелено четвърто място на държавно първенство по този спорт и трето – на студентско.


Образът на неуспеха

... и на успеха. Вдясно – мис Ангелова.

За „тигриците” остана утехата, че се раздадоха без остатък и че предстои есенен турнир, на който след тренировките за по-добро обиграване ще могат да потърсят реванш.

Топката се е заплела в мрежата на противника.

Мъжкото дерби между отборите на „Батальона” от факултет „Електротехника” и „Полумесец и звезда” от „Англоезично обучение” не успя да излъчи победител в редовното време. „Това беше може би най-емоционалната битка, която се е състояла някога на този стадион – определи я ст. преп. по футбол в катедра „Физическо възпитание и спорт” Иван Иванов. – Футболната надпревара през тази пролет, организирана съвместно от Студентския съвет и нашата катедра, започнаха 24 отбора, като чрез срещи всеки срещу всеки в групите, до финала стигнаха, забележете вече за седми път, отново същите два отбора. Студентски мач, но бих казал, на професионално ниво.”

Зам.-ректор доц. Василев дава ход на двубоя.

Първи откриха резултата „полумесеците”. Но „бойците” изравниха и достигнаха до 2:1. Последва ново изравняване при 2:2. И… дузпи! Върховна футболна емоция, стадионът е притаил дъх.


Кой ще поеме отговорността за дузпите.

Безпогрешен се оказа „Батальона” с 3 отбелязани от 3 изпълнени дузпи. Противникът реализира само 2-те си дузпи и за пореден път отстъпи на по-добрия отбор.
Но, може би само до есенния турнир.

Николай ЖЕКОВ