Представителният отбор на университета се наложи убедително
над съперниците от всички варненски висши учебни заведения

За се развиват добре студентските спортове, има 3 основни изисквания: модерна спортна база, опитни треньори - преподаватели в университета, и прилив на новоприети студенти, тренирали даден спорт в училища или спортни клубове. Когато става дума за волейболната игра в частност, ТУ -Варна, изгради отлично открито и закрито игрище и отборът му се подготвя от преподавателя ас. д-р Красимир Йорданов – бивш състезател и треньор на градско и национално равнище. Но през последните години на представителния университетски отбор му липсваха подготвени в някаква степен нови попълнения.

През новата учебна година в различни специалности бяха приети десетина момчета, за които волейболът не е непозната дисциплина. И успехът – първото място в есенния студентски турнир на Варна – вече е налице.


За спомен от победите (вдясно със синьото яке е д-р Йорданов).

Но шансът да имаме успешни състезатели, едва ли е случаен. Д-р Красимир Йорданов заложи на предварителната подготовка на деца и младежи от училищата, които да виждат в ТУ - Варна, своя бъдещ път за спортно и професионално развитие. Като наставник на юношеския клубен отбор „Варна Волей” той постигна второ място на Световния спортен фестивал във Виена.
„След 10-годишно прекъсване отново сме на върха сред всички варненски студентски представителни отбори – споделя д-р Йорданов. – Състезанието за Купа „8 декември” се провежда всяка година и е под патронажа на община Варна. Всички момчета се раздадоха на терена. Нашият отбор никога не бе имал в състава си 20 младежи, дори се получи заявка от състезател на Морското висше училище да бъде прехвърлен да учи в нашата катедра „Корабоводене” и да играе в нашия отбор. Основен стълб в екипа е първокурсникът от специалност „Компютърни системи и технологии” Жулиен Георгиев, който освен при нас е състезател и в шестицата на младежкия национален отбор. Три от тимовете победихме с 3:0 гейма и само Икономическият университет ни затрудни с 3:2, защото Жулиен не можа да участва. А за срещата с Висшето морско училище вече бяхме набрали толкова самочувствие, че пуснах в игра резервния състав, подсилен с Жулиен. Категоричните ни победи се оказаха много полезни и затова, че с тях привлякохме вниманието на волейболните среди и някои изкушени в тази игра младежи изразиха желание да кандидатстват за професионално обучение в нашия университет. Мисля обаче, че двете тренировки седмично, за които имаме свободна зала засега, е добре да са повече. Компенсираме с приятелски срещи с различни отбори в региона.”


Нашите в атака.

След всяка постигната цел амбициозните си поставят следваща. Това за отбора са предстоящите квалификационни кръгове от Републиканското студентско първенство с начални срещи на 13 декември 2014-а и финал през май 2015 г. Междувременно предстои участие и във Варненската студентска универсиада през пролетта, също под патронажа на община Варна.
Представителният отбор по волейбол на университета вече има всички предпоставки да се представя успешно на студентските първенства – градски и национални. Желаем му пълен успех в спортното, физическото и личностното развитие на състезателите, каквито са и основните цели на студентския спорт.

Николай ЖЕКОВ