2 златни медала в 2 спорта в 2 държави на Европейския съюз само за 1 месец спечели Кристиян Георгиев от специалност „Корабоводене” в ТУ - Варна

За своите 21 години мотивираният да изживява ярко живота си младеж има в спортната си витрина освен златото от септември и октомври 2014 г. и редица други върхови постижения в спортовете от бойните изкуства муай- тай, кикбокс и киокушин. Над 10 са първите му места за юноши от държавните първенства в тези спортове, последвани от призови места в европейски юношески първенства и европейски купи. Идва и първото юношеско европейско злато в Италия по кикбокс – К-1, през 2011 г. А първата шампионска европейска титла за мъже Кристиян печели само месеци по-късно.
Многобройни победи и титли на 3 континента – една необикновена, едва започнала да се попълва биография на мъжество и трудолюбие!

Кристиян на почетната стълбичка с българския трибагреник в ръце при награждаването му за шампионската титла в Билбао.

През септември в Букурещ станах европейски шампион по муай-тай при участието на състезатели от 20 страни – разказва Кристиян. – При срещата си с представителя на страната домакин поставих своеобразен рекорд – нокаутирах румънеца с ляв крак само за 10 секунди за голямо разочарование на местната публика. Но пък финалът беше изключително тежък. Не толкова заради съперника ми от Шотландия, който имаше голяма поносимост на удари – сърцато момче, въпреки че го свалих на два пъти в нокдаун. Проблемът беше, че поради различни причини срещата се проведе в 2.00 часа сутринта и вече бяхме много уморени. На този шампионат националният ни отбор спечели отборната надпревара с повечето от раздадените медали.
Муай-тай (в превод „битка за свободата”) или тайбокс, както го наричат още – обяснява Кристиян особеностите на спорта – е боен спорт, ползван преди хиляди години от тайландските войници за ръкопашни боеве, включително с чупене на костите на противника. В съвременни условия на основата на този спорт вече са разрешени само удари с ръце, крака и колене.”
През октомври в Билбао, Испания, Кристиян Георгиев печели европейска титла и в бойния спорт кикбокс. Създаден е в по-късно време от муай-тай като негова разновидност и при наличие на различни стилове. По-динамичен е и по-атрактивен. А най-твърдият стил в кикбокса с много заемки от муай-тай и с битки на ринга за разлика от другите стилове е К-1, в който е избрал да се състезава Кристиян. Разликата с муай-тай е, че не е разрешено прихващането на ритниците на противника и събарянето му при клинч.
Съперници на Кристиян в Билбао – най-младият в категорията до 86 кг, са 15 състезатели. Най-тежка се оказва схватката му с французина, но все пак успява да го повали веднъж в нокдаун и да победи по точки. На финала се изправя срещу руския боец Дмитриенко. Въпреки руското съдийско лоби го побеждава убедително по точки.
На пръв поглед има противоречие между силовите бойни спортове, които практикува Кристиян, и открития му благороден характер, интелигентността, доброжелателността към всички. „Никога не се бия извън спортните изяви – обяснява младежът. – Изразходвам енергията си в почти всекидневните тренировки след лекциите в университета. Избягвам конфликтните ситуации, стремя се да бъда точен и почтен към другите, защото и аз изисквам това от тях. Времето ми е строго разчетено между професионалната подготовка по морските дисциплини и спортната подготовка. Но не ми липсва време и за прекрасните отношения с приятелката ми, която следва интериорен дизайн.”

Кристиян (на първия ред в средата) с колеги преди лекция по специалността.

С възхищение за качествата и характера на Кристиян говори националният селекционер по бойни спортове Красимир Кирилов. „Перфектно изигра мачовете си на Европейското в Билбао и мисля, че тепърва му предстои развитие в големия спорт – споделя известният специалист. – Стана любимец на публиката с поведението и красивата си игра.”
Личен треньор на Кристиян е Владимир Вълев, 3 пъти световен и 3 пъти европейски шампион общо в двата спорта, постижение без аналог у нас, а може би и в света. „Кристиян има всички спортни качества, трудолюбие и упоритост да достигне моите постижения и дори да ги надмине” – категоричен е Вълев.

Университетът и приносите му за развитието на спорта кикбокс

ТУ - Варна, има много основания да се гордее със своя европейски шампион, още повече че постиженията на Кристиян не са единствени. Две години по-рано студентката от катедра „Социални и правни науки” Деница Колева завоюва сребърен медал от европейско първенство по кикбокс и бронзов от световно първенство. А третокурсникът от специалност „Корабоводене” Диян Коларов е бивш вицешампион от световно първенство по кикбокс и има златен медал от балканиада.
Особено важна за бойните спортове е спортната база на университета – две модерно съоръжени зали, по-новата от които е най-добрата в страната. Затова в нея води тренировките си не само клуб БОИЛ от най-успешната федерация по бойни изкуства – варненската, а твърде често се подготвят и националните ни отбори.

Кристиян (вляво) на подготовка с личния си треньор Владимир Вълев в новата университетска зала за бойни изкуства.

Заради впечатляващите постижения на университета и неговите възпитаници в областта на двата мъжествени спорта ректорът проф. д-р Овид Фархи имаше достатъчно основания да покани на работна и почетна среща в Ректората златния медалист Кристиян Георгиев, националния селекционер и наставник на шампиона Красимир Кирилов, личния му треньор Владимир Вълев, генералния секретар на варненската федерация по кикбокс и муай-тай г-жа Мария Козлева, майката на Кристиян – учителката по физкултура г-жа Калина Георгиева, ръководителя на катедра „Физическо възпитание и спорт” в университета ас. д-р Красимир Йорданов, спортния учен доц. к.н. Златко Златев, колеги.


Проф. О. Фархи, Кристиян, В. Вълев, К. Кирилов;


Г-жа М. Козлева, г-жа К. Георгиева, вицесветовния шампион Д. Коларов

Разисквани бяха редица съществени въпроси за развитието на индивидуалните и колективните спортове в университета, за взаимодействието със спортните федерации, както и с другите висши учебни заведения и училищата във Варна.
Съществена заслуга за равнището на двата бойни спорта не само във Варна, а и във всички клубове в страната, има и спортната наука в лицето на преподавателя в университета доц. д.н. Златко Златев. Той първи разработва в съавторство с треньори книгата „Единна програма за подбор, обучение и тренировка по кикбокс и муай-тай”, отпечатана в издателската база на ТУ - Варна, и ползвана до днес от съответните специалисти в цялата страна. В нея са изложени теоретичните модели за подготовка през различните етапи на развитие за отделните възрастови групи, посочена е спецификата на медицинските прегледи. С включения в книгата Правилник за изискванията към състезатели и съдии изданието се е превърнало в настолна книга за треньорите в страната.
Преди 3 години Кристиян трябваше да направи своя избор в кое висше учебно заведение да запише предпочитаната специалност „Корабоводене”. Днес той е убеден, че е направил правилния избор – ТУ - Варна. Не само заради неговите най-модерни корабни тренажори, а и заради отличните преподаватели. След нови 3 години ще му се наложи да направи нов отговорен избор – да предпочете спортната кариера, включително за титлата в професионалния ринг, или да води кораби в световните морета и океани. Ще направи ли и тогава правилния избор? Той е интелигентен младеж.
Но преди да вземе това важно решение му пожелаваме да заслужи световна шампионска титла през март 2015 г. в родината на победните му спортове – Тайланд.

Николай ЖЕКОВ