В ТУ – Варна бе открита единствената в българските университети комплексна агроекологична лаборатория за анализ на качествата на растителни продукти и храни, и оценка на компонентите на околната среда


Един от глобалните проблеми на съвремието ни са замърсяванията, които причинихме на жизнените си и в частност на хранителните ресурси, създавайки си самоунищожителни беди. Осъзнало планетарната заплаха, човечеството вече търси изход от нея чрез разяснителни кампании, законодателни мерки, научни изследвания.
Научните изследвания са синтез на адекватен човешки ресурс и висококачествена апаратура. Варненският Технически университет разполага в достатъчна степен с първия компонент на това изискване и в недостатъчна степен (досега) – с втория. В крак с повелите на времето, през новата учебна година университетът добави в лабораторния си потенциал и техническите предпоставки за съвременно обучение на своите възпитаници (на първо място агрономите) като добри земеделски стопани и природозащитници.

Амбициите на академичното ръководство в това отношение намериха решение в модерна лабораторна агроекологична база. Тя е оборудвана с 12 апарата за научни изследвания и образователни нужди, създадени в 4 водещи страни от 2 континента.



Лентата прерязват ректорът проф. О. Фархи, деканът на ФМНЕ Н. Минчев и ръководителят на катедра „Растениевъдство” Д. Пламенов.

Представянето на апаратурата бе проследено не само от ректора на университета проф. д-р Овид Фархи, от неговите заместници, от студенти, но и от представители на варненската общественост и бизнеса. Да се запознаят с новата придобивка както за университета, така и за Варна, за региона, бяха дошли директорът на Регионалната дирекция за растителна защита г-н Златан Йорданов, представители на фирми за зърнопроизводство, за семена, препарати за растителна защита, торове, на лаборатория за анализ на зърнени продукти и маслодайни семена и пр.


Пред изследователския микроскоп.

Особено голям интерес предизвикаха апаратите с по-широко приложение при защитата на околната среда, касаещи здравето на всеки. С газовия хроматограф например, ще се изследват не само почви и агрикултури за съдържание на пестициди, но може да се определя и наличието на различни летливи органични съединения и главно на бензиновите пари, отделяни от автомобилите по оживените пътни артерии, кръстовища и т.н. Тези опасни прекурсори (изходни вещества) на приземния озон могат да се идентифицират от апарата, да се определят количествено и на тази основа да се набелязват мерки за тяхното редуциране.
С преносимия апарат за анализ на фини прахови частици (ФПЧ10, ФПЧ4, ФПЧ2,5) се изследва въздухът, който дишаме, за наличие на газообразни замърсители CO, CO2, O2, NO, NO2, SO2, H2S, O3 и летливи органични съединения. Приложим е както за жилища, офиси, дискотеки, лекционни зали, промишлени предприятия, така и в открита градска среда, пътища. След като се установи нивото на праховите частици, допълнително може да се изследва химическият им състав за преценка на токсичността. Не случайно ректорът проф. Фархи предложи да се извършват комбинирани изследвания на прахови частици и въглероден диоксид в големите аудитории на университета.
Измерването на съдържанието на тежки метали в почвени проби, взети от земеделски терени, промишлени предприятия, райони на топлоцентрали, натоварени пътни възли, където се отделят значителни количества метални аерозоли, ще се извършва с помощта на спектрофотометър с индуктивно свързана плазма. С него ще се изследват и различни агрикултури за наличие на тежки метал, и ще се проследява миграцията им от почвата в корените, стъблата, листата, плода. Така ще се отчита къде те се натрупват в най-голяма степен.
Интересен е апаратът NIR анализатор , който освен другите си достойнства има и това, че се самообучава в течение на извършваните проби. Той може да изследва зърнени проби от цял свят за наличието на скорбяла, протеини, влакнени и минерални вещества, пепелно съдържание и още преди прибирането на зърното да определя качествените му характеристики.


NIR анализатор, апарат за анализ на фини прахови частици, LCR meter (от ляво надясно).

Основно средство в учебния процес е и изследователският микроскоп с 5 бинокуляра. През тях бъдещите растениевъди ще наблюдават генетичната специфика на зърното чрез неговите хромозоми и ще дават оценките си за качество. Могат да разглеждат цветните им изображения и на монитора, с който е снабден микроскопът.
Широката гама от 12-те апарата на лабораторията ще дава всички необходими данни за дейността на агронома. В помощ на образователната и изследователската дейност на студенти и преподаватели ще бъдат също: апарат на DUMA за определяне съдържанието на азот/протеин в растителни и почвени проби, машина за ситов анализ - за определяне физичните характеристики на почвените структури, апарат ISOMET - за измерване термофизичните характеристики на растителни проби, микровълнова пещ - за горене на пробите и последващото им анализиране със спектрофотометър, LCR metеr - за изследване на електричните характеристики на растителните проби, лабораторна мелница - за смилане на зърното в подготовка за различни анализи; апарат за автоматично преброяване на изследваните семена (досега то се е извършвало ръчно).


Доц. Пламенов (в ляво) и доц. Янков разясняват функциите на отделните лабораторни апарати.

Независимо от това, че е предназначена основно за растениевъди и еколози научни работници, бакалаври и магистри от Факултета по морски науки и екология, новата лабораторна апаратура ще може да се използва за пробонабиране и анализи от външни за университета партньори и организации, но единствено за неикономически дейности. Посевни площи ще могат да се изследват и за нуждите на бъдещи земеделски производители, които искат да са наясно каква земя им се предоставя за засяване – запасеност с азот, фосфор, калий, но и доколко тя е поела тежки метали и пестициди. След акредитация на лабораторията академичното ръководство на университета ще прецени дали лабораторната апаратура да се ползва и за някои изследвания по борсите и пазарите за качеството на продаваните растителни продукти и храни.
Научно-изследователският проект е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от бюджета на България. Стойността на проекта е 670 000 лева, като 15 на сто от тях са от бюджета на ТУ - Варна.
Основният авторски колектив по проекта е с ръководител доц. д-р Драгомир Пламенов – ръководител на катедра „Растениевъдство”, и членове доц. д-р Миглена Друмева, гл. ас. д-р Красимира Кърджилова, доц. д-р Петър Янков, доц. д-р Розалина Чутуркова, доц. д-р Анна Симеонова, доц. д-р Живка Бекярова, ас. Надя Даскалова, ас.Павлина Наскова.

Николай ЖЕКОВ