„Съдбата рано ги излъгала, животът сграбчил ги отвред”, написа преди почти столетие поетът Христо Смирненски, трогнат от неволите на „братчетата” на Гаврош, малкия герой на Виктор Юго от романа „Клетниците”.
За да изтрият доколкото е възможно „обидата незаслужена” от душите на днешните гаврошовци, своя дан по повод 20-годишнината от основаването на сдружение „Гаврош” дадоха община Варна, районни кметства, дирекции в сферата на социалното подпомагане и закрилата на децата, Варненската митрополия, неправителствени организации, граждани. Открояваща се роля на тържеството в Художествената зала на Радио Варна по случай юбилея имаха и преподавателите от Технически университет – Варна, доц. д-р Пенка Стоянова, гл.ас. д-р Цветанка Ковачева, доц. д-р Радко Радев.

Благодарствена грамота на сдружението за ТУ – Варна

Дом „Гаврош”, който се намира близо до варненския базар „Чаталджа”, дава временен подслон и необходимите грижи на деца и юноши до 18-годишна възраст, докато се намери добро решение за пълноценното им развитие – да се върнат, ако е възможно, при родителите си, да заживеят в приемни семейства или в социални домове. За 2 десетилетия е оказана помощ на близо 2400 деца в риск и на 1850 семейства. В дома малчуганите не само биват подготвяни за някои професии, но им се осигуряват и игри, забавления, екскурзии, отдих в лятната база в Еленския балкан.

Възпитаници на сдружението изпълняват песни на благодарността

Председател на сдружение „Гаврош” и една от учредителките му е доскорошната преподавателка в катедра „Екология и опазване на околната среда” на университета доц. Пенка Стоянова. Опитен администратор, тя е с основни заслуги за участието на „Гаврош” в редица социални проекти, финансирани от организации в страната и чужбина. Член на УС на сдружението, основен организатор, сценарист и водещ на богатата културна програма на юбилейното тържество бе д-р Цветанка Ковачева от секция „Математика”. Тя има съществен принос и за направените дарения за юбилея от Държавна опера – Варна, Държавен куклен театър – Варна, от сладкарници, книжарници и т.н. Художествена творба малка пластика, символ на дом „Гаврош”, бе изработена от талантливия скулптор доц. Радко Радев, ръководител на катедра „Материалознание и технология на материалите”. А академичната общност на университета изпрати поздравителен адрес до УС на Сдружението в израз на признателност и съпричастие към „Вашата благородна кауза за приютяване и обгрижване на деца без родителска грижа и приноса Ви към обществото”.

Винаги галантен, доц. Радев поднася цветя на водещата д-р Ковачева

Един от основателите на „Гаврош” – бившият ни посланик във Великобритания, бивш външен министър, председател на фондация „Карин дом” във Варна, кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция г-н Иван Станчов, бе обявен за почетен председател на сдружението. „Най-радостното за нас е – каза той по този повод, – че от години вече не виждаме по улиците на Варна деца с протегнати за милостиня ръце и че „Гаврош” върна тези деца в училищата.”
Пластиката на доц. Радев, подарена в знак на признателност на г-н Станчов, стана връзката между днешните благодетели на нуждаещите се деца и десетимата ентусиасти учредители на „Гаврош” отпреди 20 години. Между тях е бил и покойният инж. Азаря Фархи.

Г-н Станчов благодари за пластиката, изработка на доц. Радев

Не им трябва много на ощетените от съдбата деца: залък хляб, покрив и преди всичко много обич. Подаръците, прожекциите на филми за тях и за други „гаврошовци”, топлината на загрижените, вокалните изпълнения на връстници от училищата „Малкият принц” и „Георги Раковски”, специалната торта дори им подариха една незабравима вечер. Това беше за тях празник на надеждата сред доброжелатели, сред хора, чувстващи се отговорни за бъдещето им. А с какво можеха да се отблагодарят тези деца на присъстващите? С изложените свои рисунки с маслени бои, с хоровите песни, с желанието си да станат достойни граждани, някои от тях може би инженери.
Биха ли могли и други представители на ТУ – Варна, да помогнат на „рано излъганите от съдбата”? Не се иска много – да закупят някоя от жизнерадостните им детски творби.

Николай ЖЕКОВ