Три месеца преди първенството в Бразилия и седмица преди традиционния университетски футболен турнир бе теглен жребият за участието на факултетните ни екипи в студентската спортна битка. Организатори са катедра „Физическо възпитание и спорт” и Студентският съвет. На техническата конференция, водена от ст. преподавателя от катедрата Иван Иванов, разпределението на участниците стана по схемата на световните първенства, като 28-те мъжки отбора бяха разпределени в 8 групи – 4 с по 4 отбора и 4 с по 3.

Някои от по-дълбокомислените студентски футболни стратези бяха упражнили чувството си за хумор с наименования на отборите си като „Поничка с крем”, „Ярета”, „Шик трака-лака”, ФК „Мафия” и т.н. На този недостижим лингвистичен фон добро впечатление с уважението си към своята специалност оставиха момчетата, нарекли екипа си „КМТ” („Корабостроене и морска техника”). Жребият ще се запомни и с това, че никой от отборите не искаше да попадне в една група с „Батальона” от Електротехническия факултет, миналогодишен победител в турнира. (Също както световните отбори не искаха да попаднат в една група с Испания или Бразилия.) В най-масовото спортно събитие на учебното заведение вече за четвърта година ще участват и 3 женски отбора – „Тигриците”, „Хокеистките” и „Студентски съвет”.
Победителите ще участват в турнирите на Варненската спортна универсиада.

Момиче от „Студентски съвет” нанася резултатите от жребия, теглен от ст. преп. Иванов и техн. изпълнител Костова.

Единствената разлика със световното в Бразилия

ще бъде правилникът с изисквания, главно за феърплея и за щаденето на здравето на състезателите:

  • Забранени са шпагатите при съприкосновение с противников играч.
  • Забранени при игра са обувките с бутони, като се допуска типът „стоножки”.
  • Вместо с две ръце страничните удари (тъчовете) ще се изпълняват с крак
  • До 21 този месец състезателите трябва да представят пред комисия актуални медицински свидетелства.
  • За да не се допускат измами с включването на външни състезатели, преди всяка среща ще се проверяват студентските книжки на участниците със заверена такса.
  • При груба игра провинените ще се наказват с жълти картони, което ще води до отстраняването им от терена за 2 минути. При особено груба игра провинилият се ще се отстранява от терена до края на мача и може да бъде заместен от свой съотборник след изтичането на 5 минути игрово време

От 24 март до 7 април т.г. професионални съдии от В и Б футболни групи ще извеждат на модерния университетски стадион с 6-сантиметрова изкуствена трева, с кварцова подложка и гумени гранули оспорващите си първите места 31 отбора. Всеки от тях ще включва по 6 играчи на терена и 4 резерви.
Очакват се люто оспорвани мачове на мъжките отбори за златните, сребърните и бронзовите медали и грамоти. Не по-малко ще са емоциите и около схватките на женските отбори. След края на двубоите им няма да се мине и без станалите вече „маркови” възгласи на момчетата по трибуните към девойките победителки и победени: „Разменете си фланелките!”, „Хайде-е-е, разменете си фланелките!”. . .
Нека да подкрепим виртуозите на зеления терен, за да изживеем съпричастно една голяма футболна емоция!

Николай ЖЕКОВ