Посрещнахме  24 май, празникът на писмеността, просветата и културата, с надеждата за нови образователни постижения

Само ние, българите, имаме празник като 24 май, извисяващ така изключително духовната ни и културна идентичност. Затова го празнуваме с  толкова благодарствените помисли в душите към светите братя Кирил и Методий. Затова ги носим в съзнанието си като факел, като вяра и надежда за   по-възвисено бъдеще.
         Започнал с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Св. Успение Богородично” и с издигнат национален флаг на площад „Св.Св.Кирил и Методий”, празничният възторг се изля като човешка река чрез шествието на 190 блока по двете платна на бул. „Мария Луиза”. Преминаваха колоните на училища, детски градини, университети, на образователни, културни, спортни, социални институции. Изсипалият се проливен дъжд над града не потуши ентусиазма на колоните, не охлади устрема им към просвета и култура.


Първи винаги минават децата от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

           Над хилядното мнозинство гърмяха окриляващите думи на „Върви народе възродени” на поета Стоян Михайловски и звуците на композитора Любомир Пипков.


Областният управител Стоян Пасев, Негово Високопреосвещенство
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът на Варна Иван Портних.

          „Това е песен, която десетилетия наред звучи като национално верую – носеше се високо гласът на диктора на общината. – Всяка дума, всеки ред в нея е едновременно и клетва към предците, и вяра в бъдещето. Вяра, че ще опазим България, че ще ни има.”
            Както всяка година, шествието бе предвождано от децата на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Следваха училищата, носители на „награда Варна”: „Добри Христов”, „Захари Стоянов” „Йоан Екзарх”. След тях преминаха десетки основни, средни училища, детски градини, вдигнали на транспарантите си имената на своите патрони: „Свети Иван Рилски”, „Георги Бенковски”, „Отец Паисий”, „Панайот Волов”, „Стефан Караджа”, „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Черноризец Храбър” и пр.


Децата на ОУ „Свети Иван Рилски”.

           Така, чрез имената на тези скъпи наши поборници за свобода, наши духовни водачи, поети, по варненските улици дефилираше и героичното ни минало, и вековната ни културна същност, и настоящето ни, и  мечтаното бъдеще.
            Появи се и издигнатият транспарант на нашия университет, последван от носените картинни образи на светите братя Кирил и Методий, от ученици и преподаватели на Професионалната ни гимназия, от знамето на университета с две асистентки, от академичното ръководство в тържествени тоги, от студенти, преподаватели, служители.


Начало на колоната на ТУ-Варна.

            „Наближава колоната  на варненския Технически университет – прогърмя гласът на диктора, – един от най-престижните университети в България в областта на инженерното образование и технологиите, основан преди повече от половин век. Ректор на университета е проф. д-р инж. Венцислав Вълчев.
              Със своите над 5000 български и чуждестранни студенти и над 300 преподаватели, Технически университет - Варна е второто по големина техническо висше учебно заведение в нашата страна. Университетът осигурява подготовка на пазарно ориентирани, висококвалифицирани инженерни и други специалисти от всички области на висшето образование, в това число „Технически науки“, „Социални, стопански и правни науки“, „Аграрни науки и ветеринарна медицина“.


Академично ръководство: зам.-ректор доц. д.н.Тошко Петров, зам. ректор доц. Тодор Ганчев, ректор проф. д-р Венцислав Вълчев. (Зад чадърите – доц. д-р Кирил Киров и декан доц. д-р Недялко Николов).

           Студентите се обучават в 4 факултета в 24 бакалавърски специалности и в над 60 магистърски програми, а докторантите – по 30 програми в 8 научни области. Университетът подготвя кадри за нуждите на българската, европейската и световната икономика в редица области.
         Към Студентския съвет функционират 12 студентски клуба по интереси. Особено популярни и с успехи на национални и международни състезания в своята област са студентски авто-мото клуб „Шел Еко Маратон”; Клуб по роботика и мехатроника; Морски клуб; Клуб ТУ IT ++ ;  Клуб по кино и фото технологии.
           През 2018 година към университета беше разкрита и Професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки с прием след 7 клас.   Първите ученици в новата гимназия се обучават през учебната 2018/2019 г. по специалностите Възобновяеми енергийни източници“ иСистемно програмиране“.
           Професионалната гимназия, собственост на Технически университет-Варна, осигурява обучение от високо квалифицирани университетски преподаватели и водещи специалисти от бизнеса, с материално-техническа база, съобразена с последните тенденции в развитието на техниката и технологиите.”
           Честит празник, колеги от престижния наш университет! Напред към светли бъднини, с книжовността, таз сила нова!

Николай ЖЕКОВ

bwd  Снимка 3/7  fwd