В първия ден на пролет 2019-та, като първа лястовица на възобновяващия се  интерес към инженерните машинни специалности,   третокурсници от „Компютъризирани технологии в машиностроенето” и „Машиностроителни техники и технологии” дадоха  живот на вечно зелена ела.Тя ще извисява ръст в близост до алпийския кедър, лично засаден преди осем години от руския космонавт Юрий Гидзенко и руския проектант на орбитални станции Вячеслав Родин.
            
Повод за засаденото тогава дръвче беше изминалият половин век от полета на първия човек в Космоса, Юрий Гагарин. На руските гости в университета асистираха  вторият български космонавт Александър Александров и неговият дубльор Красимир Стоянов.  


Надписът за   благородното дело от 2019-та , насочено към бъдещето.

            През 2011 г. поводът за засаждането беше забележителен, а каква е идеята сега, години по-късно? Зародила се е след учебни занятия с младата    преподавателка ас. д-р инж. Таня Аврамова. За нейните студенти инженерните знания неочаквано отстъпили място на разсъжденията на всеки за стойностите на човешкия живот. Какво ще оставиш след себе си, на какво сътворено от теб ще се радват някога  децата ти? И решили като свой градивен белег   да дадат начало на   нов живот в парка на университета. Избрали надписът за благородното дело върху метална основа да гравира докторът в областта на металообработката, хоноруваният техен преподавател, и същевременно работеща във   фирма „Техноимпекс – 68” д-р инж. Димка Василева.


Засаждането, като символ на очакване за  градивно бъдеще.

            Вдъхновени от разговора за стойностите на живота, в първия ден на пролетта студентите бяха прекъснали занятията си при ас. д-р Аврамова и заедно с нея забиха лопати в рохката пръст пред факултета. След временното напускане на учебната лаборатория, групата отново продължи учебните си часове по дисциплината „Технология на машиностроенето”.
            Три дни по-рано същата група третокурсници, заедно с колеги от втори курс, бяха посетили  фирма TESY в гр. Шумен по покана на нейното ръководство.  Фирмата е лидер в производството на електрически бойлери, отоплителни и други ел. уреди за дома. Изнася продукцията си в 55 държави на 5 континента. Студентите на ас. д-р Аврамова са се запознали с производствените мощности на предприятието, със стажантските му и стипендиантски програми, със свободните работни места и са били поканени да се възползват от тези възможности. Разговаряли са и със своите бивши колеги от университета, вече работещи в конструкторските отдели на фирмата.
            След засаждането на еличката, студентите  се замислят за символичната връзка между нея и съседният й вече високо извисен към Космоса алпийски кедър. Най-яркият израз на тази връзка се оказват изключителните постижения на бившият   хоноруван преподавател  в университета, авторът на 66 патента и изобретения, вече покойният  академик Димитър Мишев. Негово изобретение е спектрометърът,   работил дълги години на бордовете на орбиталните космически станции „Салют-6” и „Салют-7”, както и на станцията „Мир”. Организатор е на космическите програми за полетите на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, ръководил е и разработката на навигационен комплекс за изучаване на Марс, основател и ръководител  е бил на дистанционните изследвания на Земята от Космоса.


Горди с вече осъществената идея.

            Бъдещето на младия човек винаги е  загадка. Може би някой от участвалите в засаждането – Любомир, Сертан, Свилен и другите – след време ще стане продължител на  делото на академик Димитър Мишев. Пожелаваме им го.

Николай ЖЕКОВ