С два златни и три сребърни медала се завърна от Пампорово екип студенти от първи, втори, трети курс на катедра „Софтуерни и интернет технологии” на ТУ- Варна. Отличната си подготовка те защитиха на седмата Национална студентска олимпиада по компютърна математика (CompMath) „Академик Стефан Додунеков”,  домакинствана от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
             Златните медали заслужиха Соня Лазарова и Христо Фотакиев, а  сребърните – Жени Минчева, Евгени Христов, Иван Йорданов. Ръководител на екипа е доц. д-р Златка Матева, с нейни помощници за подготовката на наградените, магистрите Красимир Димитров и Максимилиан Маринов.

Екипът на ТУ – Варна, с доц. Матева и магистър Маринов.

             Катедра „Софтуерни и интернет технологии”  е своего рода инкубатор за подготовка на бъдещи софтуерни инженери, програмисти, толкова необходими за съвременните  технологични процеси. А компютърната математика, съоръжена със специфичен алгоритъм, обединява силата на мисълта и таланта, с потенциала на компютъра. Чрез нея  студентите откриват успешни решения на приложни и научни математически задачи, включително свързани с производството.
             Как е била проведена допълнителната подготовка за участие в състезанието, по-сложна от учебните изисквания, разказва златната медалистка от студентската олимпиада, третокурсничката Соня Лазарова:    „В началото е само амбицията да се докажеш – споделя тя. – Подготовката ни започна два месеца преди участието в  Пампорово. Най-напред беше проведен вътрешен университетски кръг с 20 контролни задачи, за отсяване на показалите най-добри резултати, с които ще се работи нататък. И след учебните лекции и упражнения в делничните дни, всяка събота, понякога и неделя, доц. Матева и колегите доскорошни магистри  и златни медалисти в две студентски олимпиади, Красимир и Максимилиан, събираха състезателния ни екип. Въпреки, че вече работят във фирми, те ни занимаваха  безкористно от 13 часа по обед, понякога до 19 часа. Решавахме задачи, обясняваха ни  необходимата теория, проигравахме различни сценарии – по колко начина може да бъде решена дадена  задача и кой от тях е добре да изберем. Напътстваха ни как трябва да въвеждаме в компютъра условията на задачата, та впоследствие той, (ако не зацикли, както се случва), сам да осъществи допълнителните изчисления. Решавахме и всякакви задавани теми от предишните 6 издания на олимпиадата. Даваха ни се също и домашни упражнения. За този подготвителен период  решихме общо около 400 задачи, а на самото състезание  всеки решаваше 30 задачи за 4 часа с помощта на системата за компютърна математика.
            Но подготовката ни не приключи в самия университет, а продължи и през целия ден на пътуването ни с микробус до Пампорово. Пристигнахме поуморени в хотелския комплекс, вечеряхме, и отново  се занимавахме до късно с компютърна математика.”

Соня Лазарова и…златният й медал.

            На олимпиадата са участвали 13 университета от страната, с общо 61 състезатели. Традиционно те биват разделяни в 2 групи:  група А е за студентите с основна специалност  „Математика”,  и група Б – за участниците, при които специалността е допълнителна. На тази олимпиада не е било обявено официално отборно класиране, но със спечелените медали и средния брой точки, екипът на ТУ–Варна, заема първото място.  Това постижение и трите отборни първи места на университета в предходни години, са указател за утвърдена школа по компютърна математика и съответно по програмиране. Традиционният конкурент в група  Б на състезанието – ТУ-София, е останал значително назад в класацията за тази олимпиада.
            Петима участници в олимпиадата – пет забележителни с таланта и трудолюбието си, всеки по своему, младежи. Много характерно е личностното развитие на самата Соня, с която разговаряхме. От 4-годишна възраст тя е в тренировъчните зали по художествена гимнастика на варненския клуб „Грация” и впоследствие 16 години – негова титулярна състезателка с десетки спечелени златни, сребърни, бронзови медали на регионални, национални и международни състезания. От 2 години  след лекции, тя отново бърза за изяви по любимия спорт, вече като треньор в същия клуб, като хореограф, като съдия при различни турнири. А най-младият от екипа, първокурсникът Иван Йорданов, едва започнал обучението си като студент, само за 2 месеца подготовка, печели сребърен медал.
            Постиженията на   талантливия екип, трудолюбието на всички млади хора,   изявяващи се пълноценно в лекционни зали, на олимпиади, в различни научни и производствени дейности, несъмнено са залогът за едно по-добро бъдеще на България.

Николай ЖЕКОВ