На 10 октомври 2016 г., понеделник от 13:00 часа в Конферентната зала на НУК ще се проведе церемония по удостояване със звание "Почетен професор на ТУ - Варна" на проф. Лъчезар Личев от Технически университет - Острава, Чехия. Званието е присъдено с решение на Академичния съвет на Технически университет – Варна.

След церемонията проф. Личев ще изнесе лекция на тема: "Откриване на атеросклеротични плаки от ултразвукови снимки на каротидната артерия".

Професор Личев завършва Професионалната гимназия по електротехника в град Горна Оряховица и продължава образованието си в Чехия. Възпитаник е на Техническия университет в град Острава, в който от 1993 година е преподавател в катедра „Информатика“ във Факултета по електротехника и компютърни науки. В момента отговаря за развитието и гарантира три дисциплини в ТУ – Острава: „Компютърна архитектура и  паралелни системи“, „Медицински системи за визуализация“ и „Дигитални компютри“. Преподавателският му опит е съчетан с дългогодишна научно-изследователска и практико-приложна работа в Чехия и извън страната. Интересите му са в областта на системите за контрол и автоматизацията на работните места в производството и в администрацията. От средата на 80-те години до началото на академичната си кариера в ТУ – Острава работи като изследовател и началник на отдел „Развитие на системите за контрол“ в Научно-изследователския институт по въглищата, Острава-Радванице.