Уважаеми студенти,

От името на Академичното ръководство на Технически университет -Варна и от свое име, бих искал да ви приветствам с началото на учебната 2020/21 година и да ви пожелая на добър час!

През цялата си дългогодишна история нашият университет е градил своята репутация на базата на отговорността, с която винаги сме приемали предизвикателството да дадем посока в професионалния път на хиляди млади хора. За мен и колегите ми, това доверие, оказано ни от всички наши студенти и техните родители, е най - високия атестат за професионализма на преподавателите ни, качеството на обучението и за стремежа ни към постоянно усъвършенстване.

Въпреки утвърденият през годините статут на ТУ-Варна, като уважавана и значима образователна институция, ние никога не сме си позволявали да приемаме гласуваното ни доверие, като даденост и към откриването на всяка нова учебна година пристъпваме с ясното съзнание, че посрещаме поредния випуск млади и амбициозни студенти, на които дължим най-добрата подготовка за успешна професионална и житейска реализация.

В днешните динамични времена младите хора биват поставени пред редица избори на всеки етап от развитието си, но решението за завършването на висше образование си остава важна предпоставка за придобиването на безценни знания и умения и трансформирането им в успешно кариерно развитие.

С всяка година с радост установяваме, че все повече младежи оценяват, че годините, прекарани на студентската скамейка не се отъждествяват просто с документ с надпис „Диплома“, а са всъщност най-добрата инвестиция в собственото им бъдеще. Именно поради тази причина днес, повече от всякога, поставени в безпрецедентни условия, изпитваме необходимост за пореден път да покажем на възпитаниците си, че сме готови да се справим с предизвикателствата, да ги преодолеем заедно и това да ни направи по-гъвкави, по- адаптивни, по - силни и по- успешни.

Дългогодишната история и безспорният авторитет на ТУ-Варна ни задължават непрекъснато да се развиваме и  усъвършенстваме, за да отговорим на високите очаквания, отправени към нас.

Скъпи студенти, позволете ми сърдечно да ви приветствам с „Добре дошли“ и да ви пожелая успешна учебна година!

Независимо от трудностите, пред които ще се изправите, ще се убедите, че усилията, положени от вас в учебния процес, ще бъдат възнаградени и независимо от пътя, по който решите да поемете след дипломирането, ще бъдете удовлетворени от възможностите, които нашият университет ви предлага. И помнете, хоризонтът пред вас е толкова голям, колкото големи са и амбициите ви! Никога не спирайте да мечтаете и да постигате целите си, а ние ще ви помогнем да откриете пътя пред себе си и ще вървим с вас по този път!

На добър час!

Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев

Ректор на Технически университет - Варна