Морски клъстър България организира „Дни на сини кариери“  на 31 януари и 1 февруари 2018 г. в Юнашки салон, гр. Варна. Залата е отворена за посетители от 9,30 до 16,00 часа. Официалното откриване е на 31.01.2018 г. от 10.00 часа.

     Събитието е част от европейски проект „Център за сини кариери в Източното Средиземноморие и Черно море” (МЕНТОР) и се организира от Морски клъстър България със съдействието на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Технически университет - Варна и Колеж по туризъм - Варна.

     В рамките на програмата на дните ще бъдат очертани възможностите за бъдещо професионално ориентиране и кариерно развитие на младежите в основните сектори от „Син растеж“ – морски транспорт, морски аквакултури, круизен туризъм и офшорен добив на нефт и газ. Участие  ще вземат образователни институции, професионалисти от страната и чужбина, работодатели, ученици и студенти.

     Пред аудиторията ще бъдат представени и обсъдени перспективи и изисквания на бизнеса за упражняване на различни професии в сферата на синята икономика при използване на съвременни технологии.

     „Синият растеж“, устойчивото развитие на морската икономика, преодоляване предизвикателствата на климатичните изменения са сред приоритетите на Европейския съюз. Добре подготвените специалисти в различни сектори на морската икономика са най-ценният капитал на държавата и двигател на просперитета й не само в крайбрежните райони.

     Очакваме всички заинтересовани от подготовката на квалифицирани кадри в областта на секторите от Син растеж и преодоляване на пропуските в уменията им да вземат участие в събитието.