За първи път в България ще бъде проведен международният технологичен маратон ТОМ Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Те формират екипи и заедно намират технологични решения на конкретен проблем.

Събитието ще се проведе в София в рамките на 72 часа между 20 и 23 април. С него България ще стане част от световната мрежа на ТОМ.

Търсят се хора, които вярват в силата на иновациите, обичат да майсторят механични или електронни приспособления и искат да помогнат.

Регистрирайте се до 6 март сами или с екип на: http://bulgaria.tomglobal.org/

Да “поправиш“ света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да бъдеш супергерой или най-добрия хирург. Достатъчно е да имаш някакви технически умения, да искаш да помогнеш и да споделиш идеята си със съмишленици.

Ако познавате хора, способни да измислят технологични решения за хора със специални нужди или да подкрепят каузата – споделете страницата:
http://bulgaria.tomglobal.org/?page_id=171

Какви проблеми се решават на ТОМ? Ким е на 29 години и живее сама в САЩ с двете си кучета. На пръв поглед това не звучи твърде необичайно, но Ким е родена без ръце и крака. Има хора, които й помагат вкъщи, но половината от времето си прекарва сама и точно в тези моменти иска да е независима. Заедно с четирима души по време на ТОМ изобретяват устройство, което помага на Ким да достига до далечни места и да хваща предмети със зъби. “От много години мечтаех за нещо подобно за мен и други като мен, за възможността да седнем с професионалисти и да създаваме неща, които помагат на хората“. Проектът за устройството, помагащо на Ким, може да бъде свален за ползване напълно безплатно. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).

Организаторите на ТОМ предварително ще съчетаят екипите и съответните нужди, по които ще се работи. По време на маратона ще бъдат осигурени пространство, материали и техническо оборудване за изработване на прототипи. Планирани са съпътстващи събития, които ще разведряват и улесняват работата на участниците. Всичко е предвидено да е точно толкова креативно, полезно и вдъхновяващо, колкото са всички ТОМ маратони по света.

„Вярваме, че животът на много от нас може да бъде подобрен, затова се заехме с маратона – разказват организаторите на ТОМ България. – TOM е абревиатура на Tikkun Olam Makers, което на иврит означава „да поправиш света“. Технологичните разработки, които се превръщат в безценни спътници на хората, са резултат от голямото сърце и убеждението в силата на екипната работа.”