За втора поредна година в ТУ – Варна ще се проведе конкурс за най-добро домашно приготвено вино – реколта 2016. Надпреварата е посветена на празника на катедра „Растениевъдство“, отбелязван ежегодно в седмицата, в която лозарите и винопроизводителите почитат своя патрон – Св. Трифон Зарезан. Тази година има и още един хубав повод – навършват се 10 години от откриването и първия прием на студенти в специалност „Агрономство“ в ТУ – Варна.

В късния следобед на 17 февруари, петък, ще научим имената на най-опитните домашни производители на розе, бяло и червено вино сред преподавателите, служителите и докторантите в Технически университет – Варна. Победителите, класирани на първо, второ и трето място в трите категории на конкурса, ще получат грамота и предметна награда от организаторите – академичното ръководство на ТУ – Варна, катедра „Физическо възпитание и спорт“ и катедра „Растениевъдство“.

Целта на конкурса е да съдейства за запазване нанай-доброто от вековната традиция за отглеждане на грозде у нас и приемствеността в приготвянето на вино в дома. Събитието допринася също така за популяризиране на културата, етикета и умереността в консумацията на вино.

Празникът ще започне в 12.30 часа с фолклорна програма и обичай за зарязване на лозята на учебно-опитното поле до НУК и ще продължи от 13.30 часа в столовата в кампуса с оценяване на предварителното представените анонимни проби вина. Конкурсът ще се проведе, съгласно наредбата за второто издание. Безпристрастността в оценяването е гарантирана с избора на жури, съставено изцяло от външни за университета специалисти – винопроизводители и виноценители. Четиричленната комисия е в състав: председател - д-р Калин Михов - началник на Отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Марина", членове: Григор Григоров – собственик на „Винарска изба - Варна", Тихомир Трифонов - технолог на „Винарска изба - Варна" и д-р Емил Константинов – ортопед-травматолог в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна.

Ценителите на доброто вино, дошли да подкрепят участниците, също ще могат да дегустират вината, да направят своята неофициална класация или просто да поздравят колегите си с „Наздраве!“ за майсторлъка.

НАРЕДБА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ на ВТОРИ КОНКУРС ЗА ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНИ ВИНА, ТУ – Варна, 17 февруари 2017 г.