На 29.03.2019г. в ТУ - Варна ще се проведе регионален кръг на Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как". За класиране на първо, второ и трето място и участие във финалния кръг ще се борят 12 отбора в две възрастови групи.

В първа възрастова група - IX и X клас, ще се състезават ученици от ПТГ – Варна, ПГЕЕ "Апостол Арнаудов" – Русе, ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" – Горна Оряховица, ПГЕ " А.С.Попов" – Велико Търново, НПТГ "Шандор Петьофи" – Разград и ПГМЕЕ – Бургас.

Във втора възрастова група - XI и XII клас, ще премерят сили отборите на ПТГ  - Варна, ПГЕ – Варна, ПГМЕЕ – Бургас, ПГЕ " А.С.Попов" – В. Търново, ПГЕЕ "Мария Склодовска-Кюри" – Сливен, ПТГ " Цар Симеон Велики"  - Търговище.

Задачите в регионалните и националния кръг на състезанието, съгласно регламента, включват решаване на тест и изпълнение на практическа задача, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема с подбор на елементната база. Общото време за решаване на задачите е 70 минути.

Състезанието „Мога и зная как“ е част от националния календар от събития на МОН и се организира ежегодно в партньорство с търговска верига „ЕЛИМЕКС“, водеща в предлагането на електронни компоненти, инструменти и измервателна апаратура.